Hetvenhétmillió fedélzeti étkezés évente, ezt tudja az Emirates

iho/repülés   ·   2024.02.16. 12:00
Emirates, üzleti osztály

Ha évente hetvenhétmillió, akkor ez napi 215 ezer menü. A légitársaságnál 1400 szakács „főz” az utasokra, de csakis a javából. 

Az Egyesült Arab Emírségek dubaji székhelyű légitársasága idén csaknem 171 ezer járatot indít. Frissiben kiadott közleményéből kiderül, hogy évente több mint 77 millió alkalommal szolgál fel ételt az utasoknak. Aprózva: ez napi 215 ezer étkezésnek felel meg a 490 járaton, és körülbelül 149-nek percenként.

Egy ekkora tápláléklánc kiteljesedéséhez 1400 séf közreműködésére van szükség, a munka túlnyomó hányadát, az ételkészítés és a porciózás javát a dubaji központban található Emirates Flight Catering Facilityben végzik. A légitársaság azonban távolabbról is merít ihletet, például évente 40 millió kézműves csokoládét szolgál fel a világ minden tájáról származó édességgyártóktól. Mást említve, az Emirates évente mintegy 3,5 millió egyadagos üveg olasz Monte Vibiano olívaolajat, vagy 14 ezer kiló Ausztráliából származó Varra Valley perzsa fetasajtot használ fel az ételeihez, 2,3 millió filteres Srí Lanka-i Dilmah teát szolgálnak fel, valamint 250 ezer Bateel datolyát – utóbbi már a helyi termékük.

Tekintettel csúcsminőségű szolgáltatást nyújtó légitársaság mivoltára, az Emirates bőséges készleteket halmozott fel a spektrum fényűzőbb végén feltűnő élelmiszerekből. Az első osztályú utasok 10 350 kiló kaviárt fogyasztottak el tavaly, továbbá ezek az utazókat és az üzleti osztályra repjegyet váltókat együttesen 1,2 millió adag steakkel lakatták jól. Ami az Emirates havi 2200 receptjét illeti, a friss csirke szerepel a legtöbben. Az évente mintegy hatmillió kilogrammnyi felszolgált csirkét 366 ezer kilónyi lazac és 350 ezer kilónyi marhahús követi. Burgonyából 2,2 millió, kenyérből és péksüteményből 3,1 millió kilogramm fogy.

A dekor, az ételek esztétikája is kimagasló, a különböző desszertek közül több mint háromszázat díszítenek arany-és ezüstlevéllel, a köretek ízesítését pedig a Perzsa-öböl mentéről származó fűszerekre, a Beurre D'Isigny vajra, a himalájai rózsaszín sóra, a sáfrányra és az ehető virágok sokaságára bízzák. Természetesen a minőségi élelmiszer csak az érem egyik oldala, mindehhez minőségi szolgáltatásnak kell társulnia. Ez minden bizonnyal így is van az Emirates esetében is, hiszen „…a légiutas-kísérők kiterjedt képzésen vesznek részt a legjobb felszolgálási gyakorlatoktól, az ételkészítéstől kezdve és a borajánlásokon át a tea- és kávéfőzésig”, és ezzel a felkészítési lista még csak nem is teljes.

Az Emirates egyébként másfél éve indította el a legkorszerűbb technológiákra (többek között a mesterséges intelligenciára), növénytermesztési eljárásokra (például a hidroponikus, hagyományos gazdálkodási megoldásokhoz képest 95 százalékkal kevesebb vizet felhasználó rendszerre) alapozott vertikális, de még így is 330 ezer négyzetméteres farmját. Az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér (DWC) közelében található, Bustanica (arabul: „kerted”, vagy „orchideád”) nevű létesítmény 40 millió dolláros beruházással épült, és három emelet magas. Évente több mint egymillió, napi háromezer kilónyi leveles zöldséget terem, egy adott időpontban a farmon több mint egymillió növény –  kelkáposzta, spenót, rukkola, leveszöldség, és így tovább – fejlődik.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek