Húsvéti változások a vonatközlekedésben

iho/vasút   ·   2016.03.23. 11:33

Március 27-én, húsvét vasárnap az ünnepnapi, március 28-án, húsvét hétfőn a vasárnapi, március 29-én, kedden már a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A húsvéti időszakban – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – 200-250 ezer fizető utas választja a vasúti közlekedést. A legtöbb utazóra a tavaszi szünet utolsó napján, kedden számít a vasúttársaság: ezen a napon a helybiztosítással közlekedő vonatok átlagos kihasználtsága még a húsvét hétfőinél is magasabb.

Az ünnep alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva a MÁV-START az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművét felhasználja a szerelvényekben. A helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsolnak. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és helyjegyeket az ünnep előtt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes jegyvásárlás és az otthoni menetjegynyomtatás lehetőségét is a https://jegyvasarlas.mav-start.hu/eTicketV2/ weboldalon keresztül.

Vonatközlekedés az óraátállításkor

A március 27-én, vasárnap kezdődő nyári időszámítás és az óraátállítás csak néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, a vasúti menetrendet emiatt nem kell módosítani. A hajnali két óra előtt, Budapestről Szobra és Ceglédről Szolnokra induló egy-egy vonat a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb hatvan perccel később érkezik az állomásokra. Az eredetileg hajnali kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat pedig három órakor indítják el. Az óraállítás érint Magyarországról induló, illetve ide érkező nemzetközi vonatokat is: a Dacia nemzetközi vonatok, a Corona IC, az Ister EuroNight, a Kálmán Imre EN, a Beograd gyorsvonat, a Metropol EuroNight, a Latorca IC és a Traianus-Bononia IC várhatóan egy órás késéssel éri el a budapesti, illetve a külföldi végállomását. A Budapestről induló Varsón át Moszkvába, illetve Moszkvából Varsón át Budapestre közlekedő Varsovia EuroCity vonatok oroszországi menetrendje változik a nyári időszámítás bevezetésétől, március 26-tól kezdve, mivel Oroszországban nem állítják át az órákat. Mindezekről bővebb tájékoztatás a MÁV-csoport honlapján (http://www.mav-csoport.hu) található, illetve a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon, a 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon kérhető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek