InnoTrans 2016: előttünk a jövő

iho/közút   ·   2016.09.20. 11:30
400px_innotrans2016

A tömegközlekedési rendszerek alapvető fontosságúak a városok és a városias területek mobilitása szempontjából. Az urbanizáció folyamatos növekedése, a világ lakosságának gyarapodása és a nagyobb szintű környezettudatosság pedig még inkább lényegessé fogja tenni ezeket a rendszereket a jövőben. Azonben ezekhez innovatív megoldásokra lesz szükség. A szeptember huszadika és huszonharmadika között zajló 2016-os InnoTrans teljes piaci áttekintést nyújt a tömegközlekedési ágazat legújabb trendjeiről, fejlesztéseiről és szolgáltatásairól.

A tömegközlekedési ágazat hat csarnokban, húszezer négyzetméteren mutatja be tudását. A széles kínálatot a nemzetközi szoftverfejlesztő, informatikai, valamint rádió- és telekommunikációs vállalatok, továbbá rendszerintegrációs és közlekedési cégek termékei és szolgáltatásai, mint például a díjszabáskezelés, közlekedésinformatika, utastájékoztató-, kommunikációs- és e-ticket rendszerek bővítik tovább. Az InnoTrans történetében először jelentkezik a Bus Display elnevezésű autóbuszos részleg a „Nyári kertben” (Sommergarten); a járműveket bemutatópályán, üzemi körülmények között is meg lehet figyelni. Az új Bus Display teszi teljessé a tömegközlekedési szegmens kínálatát.

Megnyitotta kapuit a 2016-os InnoTrans, központban a fenntartható fejlődés és az elektromobilitás. A VDL például az elektromos meghajtású Citeáját mutatja be. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: InnoTrans)

Az iparág egyik legjelentősebb témái közé tartozik jelenleg a társadalmi kapcsolatok növelése és a digitális átállás. Az Ericsson AB vasúti részlegének igazgatója, Claudio Diotallevi ezt a fejlődést a következő műszaki forradalomként aposztrofálja. Diotallevi szerint a tömegközlekedésnek is részt kell vennie ebben a forradalomban ahhoz, hogy meg tudja szilárdítani a társadalomban és a világgazdaságban betöltött szerepét. Az InnoTranson először megjelenő svéd telekommunikációs vállalat a vasútrendszerek számára létrehozott LTE-technológiát hozta el magával. A termékek listáján az utasok számára fejlesztett mobil- és internetkapcsolatot, vonat-telemetriát, fedélzeti videó-megfigyelő rendszereket, valamint egy rendszerek és infrastruktúrák számára kitalált felhő-alapú távvezérlést találni. Szintén először lehet találkozni Berlinben a spanyol Azimut eMotion és a francia ClearSy System Engineering termékeivel, melyek között egy egyéni igényekre szabható fedélzeti szórakoztató rendszer, valamint a Saturn fantázianevű új hardveres platform is megtalálható.

Nemzetközi tömegközlekedési vállalatok tömkelege hasznosítja marketingplatformként a CityCube Berlint e pár nap alatt. A listán a kínai China Railway, a német Deutsche Bahn AG (DB), a japán East Japan Railway Company (JR East), az olasz Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A. (FS), az orosz JSC Russian Railways (RZSD), a dubaji Road & Transport Authority (RTA), az osztrák ÖBB-Holding AG, valamint a török Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) szerepelnek.

A Public Transport Forum elnevezésű tömegközlekedési fórum vitáinak középpontjában a tömegközlekedési fejlesztések állnak. A látogatókat például a „Tömegközlekedés 2030-ban – kihívások és stratégiai cselekvési irányok” vita várja. Az International Design Forumon a felszólalók olyan témákról ejtenek szót, mint például „A mobiltás élménye – középpontban a felhasználó. Innovatív elképzelések és megoldások a tömegközlekedés, valamint a belső terek felhasználó-központú tervezéséhez”. A DB innovációs fóruma a „Nyitott innováció az InnoTranson – a jobb és fenntarthatóbb mobilitást létrehozva” témakört járja körül.

Az InnoTrans 2016 mától, vagyis szeptember huszadikától várja a látogatókat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek