Irán: vége a légi embargónak?

iho   ·   2018.10.03. 15:15
iran_szankcio0

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) legfőbb bírói szerve, a hágai Nemzetközi Bíróság köztes ítéletében arra utasította az Amerikai Egyesült Államokat, hogy azonnali hatállyal függessze fel az Irán ellen elrendelt, az ország repülőiparát és légiközlekedését gúzsba kötő szankciókat. Ezeket Donald Trump 2018 májusában lépett ki a 2015-ben Barack Obama által is jegyzett iráni atomszerződésből és egy memorandumot aláírva visszaállította az Irán elleni büntetőintézkedéseket.

Szakértők szerint vélhetően semmilyen gyors változásra nem lehet és nem is kell számítani: az amerikai kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva továbbra sem ismeri el a hágai Bíróságot és annak ítéleteit. Így hiába a mai döntés, annak végrehajtását kikényszeríteni nem lehet. Ennek megfelelően a gyógyszerek, gyógyászati eszközök és műszerek, élelmiszerek, mezőgazdasági termékek mellett hiába nevezték meg a polgári repülés biztonságához szükséges eszközök, berendezések és alkatrészek területét, nem valószínűsíthető, hogy akár az amerikai, akár az európai légiipari cégek – az amerikai embargót figyelmen kívül hagyva – megkezdjék ezek értékesítését.

Megjegyzendő, hogy az amerikai kormány korábban már bejelentette: 2018 novemberében tovább szélesíti és mélyíti a perzsa ország elleni büntetőintézkedéseket.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek