Irányítók konzultációja az Egységes Égbolt jegyében

iho   ·   2013.04.12. 17:33
HC_400

Az Egységes Európai Égbolt program keretében megújul a kontinens légiforgalmi irányítási rendszere, összehangoltabbá téve a légi navigációs szolgáltatók működését. A folyamat részeként az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség egységesíti a légiforgalmi irányításhoz szükséges szakszolgálati engedélyek kiadásának szabályait és az oktatási intézményekkel szemben támasztott követelményeket. Az egységes szabályozás nemcsak a repülésbiztonságot erősít, hanem segíti az átjárhatóságot a tagállamok és légiforgalmi szolgáltatók között. A konzultációs folyamatba a még nem uniós balkáni államok a HungaroControl közvetítésével tudtak bekapcsolódni: a montenegrói légügyi hivatal kezdeményezésére a magyar légiforgalmi szolgálat az Entry Point Central léginavigációs akadémiával közösen Budapesten szervezett kétnapos szakmai szemináriumot, amelyen a résztvevő államok alaposabban megismerhették és véleményezhették az uniós tervezetet. A tíz ország részvételével tartott fórumon a légiforgalmi irányítók oktatásának jövőbeli lehetőségeit és a határokon átívelő oktatási tapasztalatokat is bemutatták, és tárgyaltak a következő évek kutatás-fejlesztési irányairól – írja közleményében a HungaControl.

„A légi forgalom növekedése és az integráció Európa-szerte fokozza az oktatási és szimulációs lehetőségek iránti keresletet, de csak korlátozott számban vannak olyan létesítmények, amelyek megfelelnek a magas technológiai követelményeknek. Ráadásul hiába dolgoznak hasonlóan a légiforgalmi irányítók a különböző országokban, a részletekben még ma is sok a különbség, miközben a szakszolgálati engedélyek mögött álló tudásnak ugyanolyannak kell lennie, bárhol szerzi meg azt az irányító az unión belül” – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója. Szepessy kiemelte: „A HungaroControl leányvállalata, az Entry Point Central légi navigációs akadémiája segíti az uniós célokat, mert infrastruktúrájának és skandináv partnereinek köszönhetően nemzetközileg elismert metódus szerint képzi a légiforgalmi irányítókat, ami már most megfelel az elvárásoknak, szolgáltatásait pedig 2013-tól külföldi üzleti partereink is igénybe vehetik”. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a HungaroControl a kétnapos rendezvénnyel is támogatja a balkáni országok légi közlekedési integrációját.



A szemináriumon előadást tartott Michael Standar, az európai légiforgalmi kutatás-fejlesztési program (SESAR) stratégiai vezetője, aki megfogalmazta, hogy a légi közlekedés technológiai fejlődésével az oktatási programoknak és tréningeknek is lépést kell tartaniuk, hogy az irányítók jól fogadják az újdonságokat, tudásuk aktív és friss maradjon. Kitért arra is, hogy a SESAR támogatja az innovatív megoldásokat, akár a képzés, akár az aktív irányítói munka megújítását és fejlesztését szolgálják.

Az oktatást és a szakszolgálati engedélyek kiadását is érintő egységes európai szabályozás 2016-tól léphet érvénybe, miután lezárul az egyeztetési folyamat. Az uniós és unión kívüli államok közötti konzultációnak azért a HungaroControl adott otthont, mert a magyar légiforgalmi szolgálat EPC akadémiája sikeres példája a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló képzési projekteknek, ezen kívül Budapestről irányíthatják majd a hamarosan újra megnyíló koszovói magas légtér forgalmát, így a magyar szolgáltató összekötő szerepet játszat a régió légiforgalmi integrációjában.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.