Ismét drágulhat a benzin

iho/közút   ·   2012.04.07. 11:03

Bár a finomított termékek ára ezúttal már nem emelkedett, a forint árfolyamának dollárral szembeni gyengülése miatt az előttünk álló héten ismét sor kerülhet pár forintos üzemanyagár-emelésre Magyarországon – írja a Portfolio.hu.

A stratégiai olajkészletek felszabadítására vonatkozó spekulációk hatására továbbra is nyomás alatt áll az olaj árfolyama, mely az utóbbi hónap kereskedési sávjának alsó szélénél tartózkodik. A múlt heti átlagos értékhez képest azonban a Brent mindössze 0,3 százalékkal csökkent.

Miközben az olajár lefele tartott, a benzin dollárban mért jegyzésára stagnált, a gázolajé pedig 0,6 százalkkal került lejjebb. A benzin ára az utóbbi hetekben érdemben felülteljesítette az olajár mozgását, ez látszott a napokban is. Mivel azonban a keresleti kilátások gyengék a benzin piacán, várhatóan pár hónapon belül annak árelőnye is mérséklődhet.

A forint árfolyama viszont az utóbbi napokban gyengült a dollárhoz képest, ami kedvezőtlen hír az autósok számára. A forintban mért átlagos benzinár 1,6 százalékkal, a gázolajár pedig egy százalékkal emelkedett mindezek hatására.

Kapcsolódó hírek