Ismét összecsapnak a sűrített levegővel hajtott járművek Egerben

MTI/iho   ·   2018.05.07. 18:05
400px_pneumobil

Pénteken és szombaton újra sűrített levegővel hajtott járművek építői mérik össze tudásukat Egerben. A megmérettetést szervező Aventics Hungary Kft. tájékoztatása szerint a hazaiak mellett Csehországból, Észtországból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Romániából, Svédországból és Szlovákiából érkező versenyzők normál és szenior kategóriában, három versenyszámban (hosszú távú, gyorsulási és ügyességi futamokon) mérhetik össze tudásukat. Emellett az összesítésben legjobb járművet, valamint a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is díjazzák.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszakik csapata tempózik az egyik versenyszámban, még 2015-ben (fotó: MTI/Komka Péter)

Az egri vállalat az esemény életre hívásával eredetileg a felsőoktatási intézmények és a pneumatikus technológia képviselői közti kapcsolatot akarta megteremteni. Az első versenyre tíz hazai egyetem tizenhat csapata nevezett, a 2008-as megmérettetés résztvevői kockázat nélkül próbálhatták ki magukat mérnökként. Közlésük alapján azonban a futamon való indulást a munkáltatók ma már értékes referenciamunkának tekintik. Az első években olcsó, könnyűszerkezetes megoldások jellemezték a diákok által készített járműveket, melyek azonban egy évtized alatt sokat fejlődtek, így idén már olyan gépek állnak rajthoz, melyek akár ötven-hatvan kilométeres sebességre is képesek. Éppen ezért a rendezők módosítottak a szabályokon: a mostani versenyen quad típusú pneumobilok már nem indulhatnak, a három és négykerekű, beülős járgányok esetében is szigorították a biztonsági előírásokat.

Az idei futamon és annak előkészületei során ismét projektalapú munkát várnak el az egyetemistáktól. A benyújtott pályázatoknak időtervet, költségvetést, komplett projektleírást kellett tartalmaznia, s mindezt a nyitónapon személyesen is prezentálják majd a csapatok. Az események már május 11-én elkezdődnek, péntek délután színes családi programok várják az érdeklődőket a Dobó téren, ahol játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a pneumatika világával. Emellett szombaton is számos kísérő esemény színesíti a versenyt, ahol mindenki megtalálhatja a számára izgalmas időtöltést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek