Ismét sztrájkolnak a francia irányítók

iho/repülés   ·   2014.06.25. 09:22
cim4

Komoly zavarokat okozhat a francia irányítók sztrájkja Európában. Az ország legnagyobb irányítói szervezete, az UNSA-ICNA hat napra hirdette meg a tegnap kezdődött munkabeszüntetést, amely pontosan egybeesik az európai nyári idény kezdetével, és a tavalyi hasonló sztrájk is komoly gondokat okozott: a francia légügyi hatóság a járatok húsz százalékának törlésére számít ebben az időszakban, de a 2013-as tapasztalatok szerint ez az arány elérheti az 50 százalékot is.

A légitársaságok nem csak magát a munkabeszüntetést fogadták igen ingerülten, hanem annak okát is, a francia irányítók ugyanis az Egységes Európai Égbolt (Single European Sky, SES)programja ellen tiltakoznak, amely az úgynevezett funkcionális légtérblokkok szervezésével alakítanák a kontinens légterének kezelését, elsősorban a forgalom irányai és paraméterei szerint, nem a nemzeti határoknak megfelelően.

A légitársaságok nemzetközi szervezete, a IATA elnöke, Tony Tyler a sztrájkot és annak időzítését „rosszindulatúnak” bélyegezte, a szervezőket azzalvádolta, hogy le akarják állítani a fejlődést. „Több a határ az égen Európa felett, mint a földön, és ez hatalmas költséggel jár, miközben az Egysége Európai Égbolt koncepciója úgy valósítható meg, hogy egyetlen irányító sem veszti el a munkahelyét” – nyilatkozta Tyler, hozzátéve, hogy a sztrájk tökéletesen igazolhatatlan.

Az Eurocontrol szerint a SES bevezetésének csúszása 2012-ben 70 millió percnyi kiesést jelentett, ez annyi, mintha 133 repülőgépet állítottak volna le egy évre.

A Ryanair, amely csak kedden 168 járatát törölte, azt követeli, hogy az Európai Bizottság vonja meg a sztrájkjogot a kontinens légiforgalmi irányítóitól, akik zsarolni próbálják az utasokat. A társaság azonnali közbelépést vár a Bizottságtól és a francia kormánytól. A társaság egyik vezetője arra hivatkozik, hogy az Egyesült Államokban törvény tiltja az irányítók sztrájkját, mint ahogy sok európai országban hasonló tiltások érvényesek a hadsereg és a rendőrség esetében is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek