Ismét sztrájkolnak a pécsi helyi közösségi közlekedésben

MTI/iho   ·   2024.02.27. 08:58

Nem voltak eredményesek a pécsi helyi közösségi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. és az érdekképviselet közötti bértárgyalások hétfőn sem, így megtartja a február 27-re és 28-ra korábban bejelentett munkabeszüntetést a társaságnál működő Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet. 

A vállalatnál dolgozó autóbusz-vezetők többségét tömörítő érdekképviselet vezetője, Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) közösségi oldalán jelezte: húsz százalékos alapbéremelést kívánnak elérni a társaság által kilátásba helyezett 18,5 helyett, így évi hatvanezer forint béremelésről mondanak le azok az autóbusz-vezetők, akik a keddi és a szerdai napon felveszik a munkát.

A zömében dízelüzemű, kisebb részt elektromos hajtású buszokkal végzett helyi közösségi közlekedésben február 27-én, kedden a sztrájkmenetrendben 1738 járat indításával – a megszokotthoz képest csaknem nyolc százalékkal kevesebbel – oldható meg az elégséges szolgáltatás, szerdán viszont már a járatok mintegy 28 százaléka maradhat ki – tájékoztatott a helyi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt.. Fontos feladatként kezelik majd a város ipari parkjaiban működő, illetve a kiemelt foglalkoztatók dolgozóinak a műszakváltásokhoz igazodó szállítását, és arra törekednek, hogy a pécsiek minden lehetséges felületen pontos tájékoztatást kapjanak az elégséges menetrendi szolgáltatásról. Minden megállóba figyelemfelhívó tájékoztatást helyeztek ki, a társaság honlapján, a tukebusz.hu-n is részletes sztrájkmenetrendet tettek közzé.

A mostani sztrájk már a második idén, hiszen a SZAKSZ január végén is kétnapos sztrájkot tartott. Ezt követően a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben döntött úgy, hogy 18,5 százalékos azonnali és 2024 januárig visszamenőlegesen alapórabér-emelést hajt végre.

Felméréseik alapján a küszöbön álló sztrájkban a részvételi hajlandóság hetven százalék körüli, és március 4. és 7. között újabb, immár háromnapos munkabeszüntetést tartanának az autóbusz-vezetők, amennyiben a társaság nem teljesíti az érdekképviselet húsz százalékos emelésre vonatkozó bérkövetelését. A február 27-re és 28-ra vonatkozó sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján lehet figyelemmel követni, továbbá a Google térképalkalmazás útvonaltervezőjét is frissítették a sztrájkmenetrenddel és figyelemfelhívással, így azok is pontosan megtervezhetik utazásukat, akik ezt az alkalmazást használják.

Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbusz-vezetőt foglalkoztató Tüke Busz százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160, zömében gázolaj, kisebb részt elektromos hajtású járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsen. A 2022. évi eredménykimutatása szerint a nettó árbevétele 2,5 milliárd forint, adózott eredménye 13 millió forint volt.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek