Ismét sztrájkolni készülnek az Ibéria pilótái

iho/repülés   ·   2012.03.06. 07:53

Újabb 24 napra terjesztette ki sztrájkfenyegetését a spanyol pilótaszövetség, a SEPLA, tiltakozásul az Ibéria Express légitársaság megalakulása ellen, amelybe az Ibéria át akarja szervezni rövid- és közepes vonalhálózatát.

Mint korábban beszámoltunk róla, már tavaly ősz óta tart a háborúskodás az eddigi béreket, juttatásokat és munkakörülményeket féltő személyzetek és a légitársaság vezetése között. A SEPLA most azt mondja: azért folytatják a sztrájkot, mert az igazgatóság elutasította a további tárgyalásokat. A cég közleménye viszont „az elfogadhatatlanul viselkedő egyes pilótákat” vádolja azzal, hogy nem hajlandók megállapodni. A tiltakozáshoz lehet, hogy csatlakozik a kabinszemélyzetek egyik szakszervezete is.

Az IB Express március 25-én indulna négy Airbus A320-assal, a sztrájkhullám nem csak ezt zavarja meg, de a húsvéti nagy utazási hullámot is. December óta a spanyol pilóták már tizenkét napon keresztül folytattak munkabeszüntetést, az Ibéria anyavállalata, az IAG szerint ez naponta 3 millió euróba kerül a cégnek. Az Ibéria a madridi kormányt kéri annak megállapítására, hogy a következő sztrájkokra nézve mi a kötelező minimális szolgáltatás, amit a légitársaságnak a munkabeszüntetés idején is teljesítenie kell.

Kapcsolódó hírek