Jön a harmadik vasutassztrájk Németországban

MTI/iho   ·   2021.08.31. 18:00
DB

Ezúttal már ötnapos sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete.

Ötnapos sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaságnál. A DB teherszállítási ágazatában már szerdán 17 órától felfüggesztik a munkát, a Deutsche Bahn vasúttársaság személyszállítási ágazatában, a munkabeszüntetés csütörtökön hajnali 2:00-kor kezdődik.

A szakszervezet augusztusban már kétszer két napig sztrájkolt. Előrelépés nem történt a bértárgyaláson. Ezúttal az érdekképviselet történetének egyik legnagyobb szabású nyomásgyakorló akcióját szervezik meg. Claus Weselsky, a GDL elnöke kijelentette, hogy a sztrájk „szándékosan” ennyire hosszú, a DB vezetőinek hozzáállása miatt nem hajlandóak rövidebb munkabeszüntetést kezdeményezni. A szakszervezet 3,2 százalékos béremelést és a koronavírus-járvány megpróbáltatásai miatt 600 eurós prémiumot követel, a bérmegállapodást pedig huszonnyolc hónapra kötné meg. A DB 3,2 százalékos emelést ajánl, de negyven hónapra kötne megállapodást.

A sztrájkban a bérek mellett szerepe van a hatalmi harcnak is, amelyet a nagyjából 40 ezer embert – mozdonyvezetők mellett vonatkísérőket is – képviselő GDL folytat a DB-nél működő másik, sokkal nagyobb érdekképviselettel, a mintegy 200 ezer munkavállalót összefogó vasutas és közlekedési dolgozók szakszervezetével (EVG). A Cseh Vasutak tájékoztatása szerint a Hungária EuroCity vonatpár a sztrájk alatt is Drezdáig és vissza közlekedik, mivel ezt a járatot cseh mozdonyvvezető továbbítja a szász tartományi fővárosig és vissza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek