Káposztásmegyer: a villamosnak lesz elsőbbsége

iho   ·   2013.08.15. 18:06

2013. augusztus 15-től, csütörtöktől megváltozott a forgalmi rend a IV. kerületben, Káposztásmegyeren a Töltés utca és a Szilágyi utca kereszteződésében. Ezentúl a Töltés utcai járműforgalom ad elsőbbséget a 14-es villamosnak, így a naponta több mint 25000 utast szállító 14-es villamos közlekedése gyorsabbá és kiszámíthatóbbá válik. Az erre közlekedő autósokat a BKK arra kéri, hogy a forgalmi rend módosítását követően ne megszokásból vezessenek: megfelelő óvatossággal és körültekintéssel közelítsék meg a kereszteződést.

Az új - a kereszteződés geometriai kialakításához jobban illeszkedő - forgalmi rend szerint a Szilágyi utcával párhuzamosan, egyenesen haladó villamosok nem kényszerülnek elsőbbségadásra a kanyarodó mellékiránnyal szemben, ezáltal átláthatóbb forgalmi szituáció fogadja az arra közlekedőket: a csomópontban egységesen az észak-déli irányú forgalomnak lesz elsőbbsége a kelet-nyugati iránnyal szemben. A villamossal utazók számára ez átlagosan 20 másodperccel rövidebb utazási időt eredményez az Atlétikai stadion és az Óceánárok utcai megálló közötti 630 méteres pályaszakaszon a fékezés, elsőbbségadás és visszagyorsítás elhagyása miatt.

A Fővárosi Önkormányzat és közlekedésszervezője, a Budapesti Közlekedési Központ számára továbbra is kiemelt cél a tömegközlekedés előnyben részesítése, hogy a járatok menetidejének csökkenésével is növekedjen a közösségi közlekedés vonzereje. A BKK célja, hogy a villamosforgalom gyorsítása nyomán többen válasszák a tömegközlekedést az egyéni gépjármű használat helyett, ezáltal is segítve azt, hogy Budapest útjain kevesebb gépkocsi közlekedjen – hanszik a közlemény.

Kapcsolódó hírek