Karácsony a reptéren: nem álom, valóság

Zerkowitz István   ·   2015.12.24. 12:00
cim2

Az északi szél süvítve szalad a Kőhíd alatt és felett, az éjjel hullott havat felkapja itt, lerakja ott. A gyorsforgalmi út aluljárójának burkolata jégtől fényes, és jaj annak, aki rámerészkedik... De kevés az autó amúgy is, december 24-én meg pláne. Aki teheti, az időjárástól függetlenül is otthon marad.

A buszmegállóban toporgunk, talpunk alatt latyak, mert már hajnalban sót szórtak oda az éjjel felvett hómunkások. Most is ott kaparásznak a másik oldalon, de látszik, a szemközti kocsma vidáman világító ablakai egyre jobban lekötik figyelmüket. Csak járna már le a műszak és kapnák meg a pénzüket...

A 93-as pedig nem jön. Megint kimaradt egy. Nyáron is előfordult ez párszor, de akkor szinte észre sem veszi az ember. Bezzeg ilyenkor. Nincs nagy hideg, talán ha mínusz 7 lehet, de a szél tesz róla, hogy 17-nek érezzük ott, a BKV megtépázott büntetőállomásán.

Tálas Miklós fotói 2012-ben készültek, nem annyira ünnepi napokban

Aztán mégiscsak begurul, kopott motorja mérgesen hörög, szinte még mindig panaszkodik hogy egész éjjel kint kellett állnia, és most sehogyan sem tud magára találni. A busz ablakai lefagyva, bent a hideg csak annyival kevesebb, hogy nem fúj a szél... Viszonylagos meleg csak a vezetőfülkében van, de a sofőr, mindenre felkészülve, olyan öltözékben dolgozik, ami nem tűnne fel senkinek Arhangelszk napi piacán sem a tél közepén. Az automata váltó csak habozva engedelmeskedik a vezetőnek, de aztán kapcsol, és ráadja a nyomatékot, úgy magyarosan. A meghajtott kerék pörögni kezd a jégen, a busz háta oldalra csúszik, és keményen döccenve csókolja meg a járdaszegélyt. De ettől a csóktól erőre kap a busz, és elindul végre. A következő megállóban nincs is utas, és így pár perccel hét előtt kicsit csúszva, csikorogva megáll a régi szép terminált elcsúfító tetőszerkezet alatt.

Megint esik a hó, szapora léptekkel megyünk a B porta felé, ahol kék köpenyében kedves mosollyal fogad egy testes asszonyság. Az embernek szinte az az érzése, őt akkor tették oda, amikor a porta épült, és azóta mindig is ott volt és lesz is, örökre. Egyforma mosollyal, nem idősödik egy pillanatot sem.

A lépcső mögött megbújó apró kantinból friss pogácsa illata száll...

Mire az ember felér a harmadik emeletre, nagyjából megszárad a cipő, de a kabátokon rajta marad a hószagú frissesség, ami aztán kellemesen vegyül az elektromos masinák komolyabb illatával. Az éjszakás csoport már húz is hazafelé, hiszen mindenki tudja, ma még van egy utolsó kör a közértbe, esetleg a henteshez a félretett halért vagy a játékboltba, hátha megérkezett a rég beígért játék, és így este még a fa alá kerülhet.

Különleges nap december 24. Délután megáll a város, mindenki igyekszik hazafelé, hogy aztán apró csengők hangjára élje át újra a csodát, amit mindannyian magunkkal hoztunk gyermekkorunk felejthetetlen karácsonyaiból. Mi is hamarabb mehetünk haza majd, ez az este a gyerekeseké, a vártát majd azok a kollégák tartják, akiknél a gyerekek már felnőttek, és saját útjukat járják.

Persze december 25. is kivételes nap. Ki ne emlékezne arra, milyen volt aludni menni a gyertyagyújtás és vacsora izgalmai után, a szeretet ajándékait és elsuttogott szavait magunkkal vive, hogy aztán reggel a karácsonyfa illatára ébredjünk, találgatva, mi is az a mennyei illat, ami a konyhából jön.

December 25-én a repülőtér is ünnepel. A tárolt repülési terveket törölték, csak pár járat közlekedik, nekik egyedi repülési terveket küldenek. Az előtéren, a hangárok előtt ott áll szinte az egész Malév-flotta, szokatlanul csendesen, a hidegben szinte összehúzva magukat és a messzi, pálmafás, napsütéses tájakról álmodoztak. A sugárhajtású gépek amúgy zajos száját pirosra mázolt dugók fedik, így még ha akarnák, sem szólalhatnának meg. De aki este elnéz feléjük, megláthatja a fel-felvillanó apró fényeket, ahogy ünnepelnek a gépek a szélhajtotta dübörgő csendben.

A máskor zajos, forgatagos hallban alig van ember, a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa szépségét azok csodálják leginkább, akiknek készült, az itt dolgozók, akiknek a repülőtér az otthona ezen az ünnepen is.

Karácsony volt... Karácsony van. Nem álom, valóság.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

A PR jelentése és legmodernebb eszközei

iho   ·   2022.09.22. 11:20

A PR jelentése ma már széles körben ismert, azonban sok cég, ha PR-tevékenységről van szó, ma is inkább csak a sajtómegjelenésekben gondolkodik, holott a PR-nak sokkal több eszköze van, amelyet hatékonyan lehet használni az üzleti célok elérése érdekében. Ha érdekel, milyen PR-eszközöket érdemes ma alkalmaznod vállalkozóként, olvass tovább!

Blog Utasellátó

Ingyenes hirdetés Magyarország egyik legnépszerűbb ingatlanportálján

iho   ·   2022.09.06. 08:15

Amikor ingatlan eladásról van szó, akkor a többség egyszerűen megbíz egy ingatlanost, aki a szakértelmével leveszi a terhet az eladók válláról. A jó ingatlanos az érdeklődőket is megszűri. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik elég affinitást éreznek magukban ahhoz, hogy saját maguk keressenek vevőt az ingatlanukra. Lássuk, hogy milyen lehetőségeik vannak az ingatlant eladni szándékozóknak Magyarország egyik leglátogatottabb ingatlan hirdetési portálján.