Kerti lépcsők térkőből

iho   ·   2022.08.19. 08:10
kerti-lepcso-terkobol-SW

Meredek terepen épített családi házaknál – ha a telek lejtése 10–15 százalék felett van – rézsűk, támfalak és kerti lépcsők építésére is szükség lehet. Megoldható a szintkülönbség kanyargós kerti utakkal vagy meredek autóbehatóval és járdával is, de gyakran olcsóbb a kerti lépcső használata, és kisebb lesz a burkolt felület is.

A lépcsőt besüllyesztjük a terepbe, vagy szabadon állóként a terepszintből kiemelkedve is megépíthetjük. A lépcsők építése módszeres tervezést, komolyabb gyakorlati felkészültséget és nagyobb szakértelmet kíván.

A kerti lépcső méretezése

A lépcső lépcsőfokokból áll. Minden egyes lépcsőfoknak van egy függőleges része, ez a fellépő (ez tulajdonképpen a lépcsőfok magassága), és van egy vízszintes része, a belépő (amelyre lépünk). A kerti lépcsőt úgy kell méretezni, hogy kényelmesen közlekedhessünk rajta, így a maximum 15 centiméter fellépő magasságához 30 centiméter mélységet kell biztosítani. Minél alacsonyabb a fellépő, és hosszabb a belépő rész, annál kényelmesebb közlekedni a lépcsőfokokon. Nincs kimondottan optimálisnak mondható méretezés, illetve a terep nagyban meghatározza a lehetőségeket, de a 12 centiméter magas lépcsőfok 38–40 centiméter széles belépővel, esetleg a lépcsősor megosztásával, pihenők közbeiktatásával a kényelmes használat mellett a kerti környezetben nagyon kellemes látványt is nyújt. A beillesztett pihenők hossza legalább annyi legyen, mint a lépcsőfok szélessége és az átlagos lépéshossz (50–65 centiméter) többszöröse. A lépcsősor (lépcsőkar) hossza ne álljon 20 fellépésnél többől, ilyenkor mindenképp szakítsuk meg egy pihenővel, a lépcsőfok szélessége pedig legyen legalább 70 centiméter. A fellépők a csapadék elvezetése miatt legalább 2 százalék lejtéssel készüljenek.

Lépcső készítése térkőből

A kert burkolt felületeinek anyaghasználatával, megjelenésével összhangban készíthetünk lépcsőt térkőből is, amelyeket betonba vagy tömörített zúzottkőágyazatra kell rakni. A térkőből épülő kerti lépcsőket pontosan, előre kell méretezni, hogy a kiselemes burkolat mérete miatt pontosan kioszthatók legyenek a lépcsőfokok. A földalap elkészítése után az indító lépcsőfok alá építsünk 5–10 centiméter vastag betonalapot, és annak megszilárdulása után helyezzük el a vékony habarcsrétegbe a térkőelemeket. A belépő végén a fellépő készülhet betonba ágyazott kerti szegélyből vagy térkőből is. A fellépő árkát töltsük fel kőzúzalékkal, majd a tömörítés és betonalap után jöhet a következő lépcsőfok. Ha a kerti lépcső megépítésénél a lépcsőfokokhoz zúzottkő ágyazatot használnánk, akkor a fellépők kerüljenek betonágyazatba, majd a belépőkhöz a tömörített zúzottkő alaprétegre és ágyazatra kerüljenek a térkövek.

Ha a lépcső teljesen elkészült, akkor már csak a tereprendezés és a növénytelepítés van vissza, és természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy bármelyik térkövezett felülethez hasonlóan a térkőből készített lépcső esetében se maradjon el a karbantartás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek