Kiállítás a hajózásról

MTI/iho   ·   2016.07.12. 12:28

A Kálmán Imre Kulturális Központ galériájában augusztus 26-áig látogatható tárlattal a hajózás hagyományai és az elmúlt több mint másfél évszázad emléke előtt tiszteleg a Balatoni Hajózási Zrt. Az érdeklődők fotókat, hajómaketteket, kikötő- és hajóterveket vehetnek szemügyre, láthatják az első, 1847-es balatoni hajózási szezonra érvényes viteldíjtábla másolatát is. A kiállításon az 1960-as évekig visszamenőleg megtekinthetők a balatoni hajózás menetrendjei, kiadványai.A szervezők kiemelt teret szentelnek a cég nosztalgiahajó flottája, különösen a 125 éves Kelén és Helka hajók bemutatásának, amelyek ma is kedveltek az évi mintegy 600 ezer Balatonon hajózó utas körében.

Helka és Kelén egy balatoni legendából ismert két név, Helka a herceg leánya, Kelén pedig a reménytelenül szerelmes árva pásztorfiú. A hajók névadásánál ezt a legendát elevenítették föl. A Kelén a Balaton egyik leggyorsabb hajója, egyben harmadik csavargőzöse, 1891-ben épült Budapesten. Érdekesség, hogy 1895 augusztus 25-én az óriási viharban tíz óra késéssel tette meg a Siófok–Keszthely utat!

A Helka, a Kelén ikertestvéreként vas hajótestre, fa felépítménnyel készült és ugyancsak 1891-ben, de június 28-án bocsájtották vízre. Az 1964-es korszerűsítés után, a hajót 1980-ban kivonták a forgalomból, partra került és presszót alakítottak ki benne Balatonfüreden, a főút mellett. A Mahart azonban 1994-ben visszavásárolta, majd 1996-os felújítása után ismét forgalomba helyezte. Jelenleg egy állandó járású SKL motor van benne, irányváltós meghajtással, kormányszerkezete hidraulikus.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek