Kigyulladt egy 767-es Chicagóban és egy MD-10-es Floridában - videók!

iho   ·   2016.10.28. 23:10
cim

„Hajtóművel kapcsolatos műszaki hiba” miatt kigyulladt a chicagói O'hare repülőterén az American Airlines egyik  utasszállítója, ez a légitársaság verziója az esetről.A gépen 161 utas és kilencfőnyi személyzet volt. A gép az N345AN lajstromjelű Boeing 767-300ER volt, és a Flightradar24 adatai szerint már 116 csomós sebességgel mozgott, amikor a tűz kitört, és a pilóták megszakították a felszállást.

Az FAA jelentése szerint a kéthajtóműves gép Miamiba indult, amikor a személyzet futómű kerekének kidurranása miatt megszakította a felszállást. Azonban a gép utasai is azt mondják, hogy eleve a hajtóművek felől lehetett robbanásszerű hangit hallani, ami után a jobb hajtómű, illetve a jobbszárny lángba borult.

Azonnal megkezdődött a vészkiürítés, az utasok a felfújható csúszdákon hagyták el a gépet, a reptéri katasztrófaelhárító egységek pedig rövid időn belül a helyszínre értek és eloltották a lángokat.

Egyes hírek szerint a történtek láncolata úgy alakult, hogy a gép gyorsulás közben „idegen tárgyra” futott, az okozta a fuitómű kidurranását és a kidurrant kerék darabjai szakították át a szárny burkolatát és okoztak tüzet, hasonlóan a Concorde 2010-ben történt balesetéhez.

A balesetnek az első hírek szerint hét, más jelentések szerint kilenc sérültje volt, a véglegesnek tűnő adatok szerint hat utas és egy utaskísérő sérült meg könnyebben.

Néhány órával később a FedEX egyik MD10-es szállítógépe leszállás közben gyulladt ki Fort Lauderdale repülőterének 10-es balpályáján. Az N370FE lajstromjelű gép kétfőnyi személyzettel Memphis felől érkezett, és a földetérés után a torony jhelezte a személyzetnek, hogy a bal hajtómű ég. A cargogép 2000 méterre a küszöbtől állt meg, a bal futó beroskadt, a bal szárny is égni kezdett. A reptéri egységek itt is gyorsan reagáltak, a gépet eloltották, a személyzet sérülések nélkül megúszta, de az MD10-es komoly károkat szenvedett. A repteret egy ideig lezárták, majd a másik két pályán megindult a forgalom. Mind a chicagói, mind a Floridában kigyulladt gépen a General Electric CF6-os hajtómű változatai voltak.


* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

MentésMentésMentésMentésMentés

Kapcsolódó hírek