Kínai 737-es katasztrófa: pillanatokra állt csak le a zuhanás

iho/repülés   ·   2022.03.22. 09:00
02_china_eastern_lezuhant

A modern repülésben a legritkább, hogy utazómagasságon történjen baleset egy nagygéppel. A 737 NG nem MAX, de ezt a kínai utasok állítólag nem veszik figyelembe...

Egyöntetű a vélemény a nemzetközi aviatikai portálokon, hogy amíg a lezuhant 737-es fekete dobozait nem találják meg és nem értékelik, addig nehéz lesz bármit mondani arról, miért következett be a China Eastern gépének katasztrófája. De kérdés, hogy ilyen heves becsapódás majd tűz után a hangrögzítőből és az adatrögzítőből kinyerhetők-e a részletek. Mint beszámoltunk róla, a fedélzeten lévő 132 ember közül senki nem élte túl a China Esatern Airlines Kuanghszi és Kanton között közlekedő MU5735-ös járatának lezuhanását.

Az eseményről viszonylag kevés az új adat az első jelentésekhez képest, annyit sikerült már megállapítani, hogy nem teljesen függőlegesen, hanem attól 35 fokos szöget bezárva, háthelyzetben csapódott be a gép Vucsou városa mellett, egy erdős hegyvidéki területen.

Az viszont fontos lehet a kivizsgálás szempontjából, hogy miközben a 29 ezer lábnyi magasságból a föld felé zuhant, az ADS-B adatok szerint volt egy nagyon rövid periódus, amikor a gép nagyon rövid időre mintha visszanyert volna néhányszáz méternyi magasságot, 7425 lábról 8600-ra, de aztán ismét zuhanni kezdett. vagyis mintha rövid időre sikerült volna visszanyerni a pilótáknak vagy valamelyik pilótának a gép feletti uralmat, de aztán mégsem tudták megállítani az esést.

A Reuters egy a mentésben résztvevő hivatalos személyt is idéz, aki azt mondta, hogy a gép darabokra tört, de gyanítható, hogy ez már a becsapódás következménye lehetett, azon a biztonsági kamera-felvételen, amely a zuhanás utolsó másodperceit mutatja, nem látszik valamely esetleg leszakadt rész.

A hírügynökség arra is emlékeztetett, hogy a modern aviatikában a legritkább az a katasztrófa, amely utazómagasságon, utazósebességgel repülő géppel történik, 2011 és 2020 között a bekövetkezett halálos baleseteknek ez mindössze 13 százaléka volt, kétszer ennyi történt leszálláskor és még több a végső megközelítés szakaszában. Egy kínai szakértő is úgy fogalmazott, hogy utazómagasságon a robotpilóta viszi a gépet, ezért is nehéz elképzelni, mi történhetett.

Ilyen események közül talán a legismertebb az Air France A330-asának lezuhanása volt az Atlanti-óceánba, amikor - nagyon röviden összefoglalva és leegyszerűsítve – egy elfagyott Pitot-cső rossz sebességadata zavarta meg a gép automatikáját, a robotpilóta lekapcsolódott, a gép vezetését a tapasztalatlan másodpilóták vették át, akik nem ismerték fel, hogy a gép nagy magasságban átesett.

Van, aki hirtelen dekompressziót feltételez, fel-felbukkannak az interneten azok az esetek is, amikor – csakúgy, mint most – a lezuhanást nem előzte meg a személyzet részéről vészhelyzet-jelentés, és amikor a pilóták egyike okozta szándékosan a gép pusztulását, mint ahogy az a Germanwings, a Mozambique Airlines, a Silk Air és az Egypt Air katasztrófáiról bebizonyosodott.

Ebben a pillanatban azonban minden ilyen feltételezés teljesen alap nélküli. A nemzetközi szabályozás szerint az illető államon kívül mások is részt kell, hogy vegyenek a kivizsgálásban. Ebben az esetben külföldi utasa nem volt a gépnek, tehát ezen az alapon tehát a CAAC mellett nem delegálhat más nemzeti hatóság szakembert, de mind az amerikai NTSB, mind a Boeing és a hajtómű gyártójaként a General Electric is részese kellene, hogy legyen a vizsgálatnak.

Kína repülésbiztonsága az elmúlt tíz évben egyike a világon a legjobbaknak, de ebből a szempontból az ország kevésbé transzparens, mint az Egyesült Államok és Ausztrália, ahol a hatóságok részletes baleseti jelentéseket hoznak nyilvánosságra – fogalmaz az egyik szakportál.

Végül még valami, amit a szakportálok sűrűn ismételnek: ellentétben sok laikus reakcióval, ez a baleset nem hozható összefüggésbe a 737 MAX típus katasztrófáival és letiltásával. A most érintett gép egy 737-800-as volt, a keskenytörzsű család korábbi, NG változatához tartozott, és nincs a berendezései között a balesetekért részben felelős MCAS átesésvédelmi rendszer. A China Eastern a 737-800-asok egyik vezető üzemeltetője, mától nem repüli 89 ilyen típusú gépét, de egyelőre más kínai légitársaságok nem tettek hasonló lépést. Viszont a baleset egyes vélemények szerint kihathat a Kínában még mindig földre kényszerült illetve át nem vett több, mint 140 MAX sorsára, mert a kínai utasok állítólag nem tesznek különbséget: a Boeing az Boeing, a 737-es az 737-es...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.