Kis repülőnap kicsiknek Kecskeméten

Kelecsényi István   ·   2016.06.09. 11:15
cim

Gyerekostrom alatt egy Mi-24-es harci helikopter

Magyarország függetlenségét, szuverenitását, lakosságát csak erős hadsereggel lehet megvédeni. Az, hogy hazánk a világ legerősebb politikai és katonai koalíciójának, a NATO-nak a tagja, nem jelenti egyszerűen, hogy a NATO megvédi: a NATO ugyanis mi vagyunk, benne a Magyar Honvédséggel, a többi tagország fegyveres erőivel együtt. A NATO akkor lehet erős, ha a tagországok hadseregei is erősek.

Landol egy Gripen, az AGM-65 Maverick makett jelzi, hogy csapásmérő bevetés gyakorlásáról érkezett

Az új doktrína alapján ugyan nem kell, és felesleges minden képességgel rendelkeznie minden országnak, de az alapvető képességekkel igen. Magyarországnak szárazföldi és repülő haderőneme van, azon belül vannak fegyvernemei. Az itt szolgáló honvédek (tisztek, tiszthelyettesek, hivatásos és szerződés katonák) megesküdtek, hogy megvédik Magyarországot a külső és belső fenyegetések ellen. A hadsereg akkor van és lesz, ha vannak katonák. Jelenleg a Magyar Honvédség hiányt szenved létszám tekintetében.

Ezért fontos, hogy legyen, akinek majd vonzó lesz a katonai pálya, és legyen utánpótlása a légierőnek is.

Ez is nagy élmény: belefeledkezni a repülésbe a szimulátoron

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis idén először szervezte meg az Iskolások hetét. A június 7-étől 10-éig tartó programra általános iskolák, osztályok jelentkezhettek. Tavaly főiskolásoknak egyetemistáknak volt hasonló lehetőség. A rendezvény célja, hogy megismertesse a honvédség repülő haderőnemével a gyerekeket, bemutassa, a bázison szolgálatot teljesítő nők és férfiak mindennapjait.

A tűzoltóautó a gyerekek kedvence volt

Az osztályok és a kísérő pedagógusok reggel buszokkal érkeztek a repülőbázisra. A gyerekcsoportokat katonai kísérők várták. Statikus kiállításon megtekinthettek egy JAS-39C Gripen harci repülőgépet, amely hazánk legmodernebb fegyverrendszere. A szállítórepülők közül egy An-26-os fedélzetére is léphettek, megnézhették belülről a repülőgépet. A bázis repülőin kívül pályatisztító gépjárművet, tűzoltóautót, a bázis védelmet szolgáló páncélozott harcjárművet is láthattak, bele is ülhettek.

Az Ancsa, a gyerekek és a kísérők

A csapatmúzeumban megnézhették Vitéz Szentgyörgyi Dezső személyes tárgyait, az ötvenes évektől napjainkig a repülőcsapatokban szolgált elődök relikviáit, sőt, azokat a gyermekrajzokat is, amelyeket előző években rajzoltak a kis látogatók, miután a bázison voltak.

Csoportkép a rámpán

Az MH Légijármű Javítóüzem kezelésébe tartozó, kivont régi repülőtechnikával is ismerkedhettek a kicsik. Láthatták a MiG vadászgépek sorát, a Szu-22-es csapásmérőt, az L-39-es gyakorló repülőgépet és a Mi-2, Mi-8 és Mi-24 helikoptereket. Több repülőgép, helikopter kabinja, illetve fülkéje nyitva volt, ide be is ülhettek a gyerekek, akik nagyon élvezték a programot. Az igazi repülőkön kívül szimulátorban is repkedhettek, valamint őrkutya-bemutatót is tartott nekik a bázis.

Közben pörgött a kiképzés...

Egy látogatás mit ér, ha nem látható, hallható a levegőben repülőgép?! Nos hat-nyolc Gripen folyamatos kiképzőrepülésen vett részt, valamint az egyik Ancsa is többször repült. A Gripenek közül voltak, amelyek hazai bázisról a szlovéniai ADRIATIC STRIKE gyakorlaton vettek részt, voltak, amelyek a NEWFIP elektronikai gyakorlat keretében repültek célt, illetve „harcoltak” a bázis végére települt győri KUB légvédelmi rakétásokkal, és két gyakorló riasztásra is felszállt a készültségi géppár.

A Török Csillagok látványos érkezése

A gyerekek örültek a mini repülőnapnak, amelyre különleges vendégek is érkeztek. Az Orosz Föderáció hétfőn 17 óra felé érkezett AN-30 Nyitott Égbolt repülőgépét, csak távolról láthatták, de a hét végén Hollandiában tartandó OPEN DAGEN repülőnapra áttelepülő Török Csillagok bemutatócsoport színesre festett NF-5 Freedom Fighter vadászbombázói, valamint az őket kísérő C-160 Transall szállító repülőgép is Kecskeméten vendégeskedett egy kis időre, amíg a repülőgépeket feltankolták, és személyzetük is felfrissült kissé. A fel- és leszálló, díszfestésű török repülőgépek fehér füstcsikót kibocsátva üdvözölték a bázist.

A gyerekeknek nagyon tetszett az NF-5 Freedom Fighter díszfestése

Közel hatszáz iskolás látogatott erre a rendezvényre, és még közel kétezer diákot várnák kísérőikkel a bázison szolgáló katonák, akik felügyelték a gyermekhadat és sok-sok kérdésre válaszoltak, szinte szülőként, örömmé téve a kislányoknak és kisfiúknak a bázisnapot.

Az orosz An-30 az Open Skies, Nyitott Égbolt egyezmény alapján repülhet katonai létesítmények felett

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.