Kiskörei szünet

MTI   ·   2013.07.05. 17:30

A hajózsilip körüli mederszakasz iszap- és uszadékmentesítése, valamint a műtárgy karbantartása miatt várhatóan több héten át szünetel a Kiskörei vízlépcső hajóforgalma – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság illetékes szakaszmérnöke.

Fejes Lőrinc elmondta: a munkák előkészítése június utolsó napjaiban kezdődött, miután az alvízi támkapuk korábban többszöri próbálkozásra sem záródtak.

A búvárok segítségével elvégzett előzetes vizsgálatok szerint az üzemzavart az érintett mederszakasz feliszapolódása okozza. Emellett azonban elképzelhető, hogy a Tisza áradásaival érkezett uszadék is akadályozza a szerkezet zavartalan működését – tette hozzá a vízügyi szakember.

Jelezte, a probléma elhárítása várhatóan legalább további két hetet vesz majd igénybe. Ez idő alatt elzárják, majd szivattyúzással vízmentesítik a hajózsilipet. Végül pedig kitermelik az ott felgyülemlett iszapot, hordalékot és esetleges uszadékot. Ezzel párhuzamosan a műtárgyon esedékes javításokat, karbantartást is elvégzik.

Kapcsolódó hírek