Kiszúrnak a bérletesekkel

iho/közút   ·   2012.08.01. 09:02

A megállóban maradhatnak a bérletes utasok jövő márciustól, ha megtelt a busz. Őket kell ugyanis utolsóként felengedni az országos járatokra, amennyiben nem mindenki férne fel. A kisgyermekesek és a csökkent mozgásképességűek is hátra szorulhatnak, ha nincs fel- és leszállást könnyítő berendezés – olvasható a Hír24 hírportál cikkében.

Az autóbuszos személyszállításról új rendeletet alkotott a kormány, amely nagyrészt jövő márciustól lesz hatályban. Ebben újra meghatározzák például azt is, hogy milyen sorrendben kell a sofőrnek felengednie a buszra az utasokat, ha az összes ember nem fér fel a menetrend szerinti járatra. A hírportál szerint a bérleteseket hátrányosan érintheti az új szabályozás, ugyanis ezek alapján leginkább nekik mondhatja a sofőr, hogy várják meg a következő járatot. Ez azonban azért furcsa, hiszen pont a bérletet vásárlók azok, akik vélhetően mindennap utaznak busszal, például munkába járnak, ráadásul előre fizetnek az igénybe veendő szolgáltatásért.

A portál szerint az országos személyszállítási szolgáltatásnál a következő lesz az elszállítási sorrend, ha nem fér fel minden utas a buszra: legelőször az utazáshoz előre váltott és a járatra érvényesített menetjeggyel és helyjeggyel rendelkező utasok szállhatnak fel. Utánuk a nagyobb távolságra utazó utasok következnek, majd ez után jöhetnek azok a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű utasok, valamint a kisgyermekkel utazók, akiknek nincs az elsőséghez szükséges „utazási igazolványuk”. Az elsőségnél azonban nem „utazási igazolványt” említenek, hanem menetjegyet plusz helyjegyet – emeli ki a szerző.

A bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkezők pedig csak utoljára szállhatnak fel a buszra, ha még van hely. Vagyis, aki egy hónapra előre kifizeti az utazását, könnyen lemaradhat a járatról, ha az megtelt. Azonos elbírálás alá eső utasoknál pedig a jelentkezés sorrendje lesz az irányadó.

A regionális és elővárosi személyszállítási szolgáltatásnál már kicsit más lesz a sorrend. Itt az utazáshoz előre váltott menetjeggyel, bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkező utasok az elsők, aztán következhetnek a bérlettel vagy más utazási okmánnyal rendelkezők, s végül azok a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű utasok, valamint a kisgyermekkel utazók szállhatnak fel, akik nem rendelkeznek az első és második körhöz szükséges „utazási igazolvánnyal”. Azonos elbírálás alá eső utasok között itt is a jelentkezés sorrendje az irányadó.

A helyi személyszállításnál viszont továbbra is az érkezési sorrend számít majd – olvasható a cikkben. Az elszállítási sorrendtől el lehet majd térni. Elsőbbséget élvezhetnek a fogyatékkal élő és csökkent mozgásképességű utasok, valamint a kisgyermekkel utazók, de csak azokon az autóbuszokon, amelyek rendelkeznek az ilyen utasok számára a járműre fel- és leszállást megkönnyítő berendezéssel.

A Volánbusznál most is van elszállítási sorrend a távolsági (helyközi) forgalomban, ha nem mindenki fér fel a buszra. Csak a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint először azok szállhatnak fel, akik a járatra helyüket előzetesen biztosították, aztán következnek azok, akik az utazáshoz szükséges igazolvánnyal (bérlettel) vagy előre váltott jeggyel rendelkeznek, és végül a nagyobb távolságra utazók. Most is az a szabály, hogy az azonos elbírálás alá eső utasok között a jelentkezés sorrendje dönt.

A kisgyermekkel utazók, vakok, terhes anyák, mozgássérültek viszont elsőbbséget élveznek (a járműre fel- és leszállást megkönnyítő berendezés megléte most nem feltétel) és a menetjegy megváltása vagy más utazási igazolvány nélkül is díjtalan utazásra jogosultakat pedig utazási igazolvánnyal rendelkezőknek tekintik.

Kapcsolódó hírek