Kivételes első negyedévet zárt a Royal Caribbean Group

iho/hajózás   ·   2024.04.27. 09:00
Royal Caribbean hajócsoport

Rekord utasszám, kimagasló fedélzeti költés – ez a tengeri körutazásokra szakosodott társaság eddigi legjobb eredménye, miközben hajói három hónap leforgása alatt 437 ezer tonna üzemanyagot használtak fel. 

Az idei év első negyedévében a Royal Caribbean Group tengeri körutazásokból származó bevételei 3,73 milliárd dollárt tettek ki, ami jelentős, 29,2 százalékos növekedés 2023 első negyedévéhez képest, és új rekordot jelent az évnek ebben az időszakában. Az eddigi legjelentősebb negyedéves bevételt a társaság tavaly július–szeptemberben érte el, 4,16 milliárd dollárral. A mostani első negyedévi árbevétel a 2,54 milliárdos (plusz 34 százalék) részvételidíj-bevételnek, illetve az 1,19 milliárd dolláros (plusz 20 százalék) fedélzeti értékesítésnek/költéseknek köszönhető. Az üzemi eredmény és a nettó profit értéke is a valaha volt legmagasabb az első negyedévben: 750 millió dollár (plusz 176,1 százalék), és 364 millió dollár. A tavalyi bázisidőszakban a Royal Caribbean még nettó 48 milliós dolláros veszteséggel zárt.

Az amerikai érdekeltségű (de Libériában bejegyzett) csoport 2024 első negyedévében minden idők rekordját könyvelhette el a flotta hajói fedélzetére lépő, körutazáson résztvevő utasok számát illetően: ez az adat első ízben haladta meg a kétmilliót (2,05 millió, plusz 13,7 százalék).

Derűlátásra ad okot, hogy az üzleti kilátások kecsegtetők: a magas (és emelkedő) árak ellenére jelenleg továbbra is nagyon magas a kereslet a sétahajózások iránt. A Royal Caribbean Group elnök-vezérigazgatója, Jason Liberty kiemelte, hogy a folyamatban lévő lendületet az nyáron szolgálatba álló új hajók, az Utopia of the Seas és a Silver Ray  is támogatják. Liberty emlékeztetett arra is, hogy két hónapja a csoport már rendelt egy további új – a hetedik – Oasis osztályú tengerjárót. Ennek átadását 2028-ra tervezik, a bruttó 237 ezer tonnás új hajó 362 méter hosszú és 64 méter széles lesz, 5668 utast és 2290 fős legénységet/személyzetet fogadhat be.

 

A Royal Caribbean jelenleg hatvanöt, világszerte körülbelül ezer célállomást felkereső hajóval vesz részt a tengeri körutazás bizniszben. Ezek a hajók március végéig összesen 437 ezer tonna volt üzemanyagot használtak fel, 291 millió dollár értékben. A csoport három veretes körutazási márka tulajdonosa és működtetője. Ezek a Royal Caribbean International, a Celebrity Cruises és a Silversea Cruises, továbbá ötven százalékos tulajdonosa a TUI Cruisest és a Hapag-Lloyd Cruises-t üzemeltető vegyesvállalatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek