Kivonulnak a németek Ferihegyről

Szilágyi Károly   ·   2011.09.09. 13:34
Ferihegy_cimkep

A német Hochtief eladja hat repülőterét, illetve azok üzemeltetési jogát, köztük a ferihegyi Liszt Ferencét is.

A Fraport nem indokolta, hogy miért nem tárgyal tovább versenytársa átvételéről, csak azt erősítették meg, hogy már nem vesznek részt az értékesítésben. Így már csak a négyes metróba is belekóstolt francia Vinci, valamint a Soros György résztulajdonában álló kínai HNA Group van versenyben.

Korábban a Fraport a Deutsche Bank egyik leányvállalatával, a RREEF-fel együtt indult a Hochtiefért. Kiszivárgott információk szerint az ügylet lezárulta után a Fraport a külföldi (Athén, Budapest, Sydney, Tirana) légikikötőket, míg a RREEF a németeket (Düsseldorf, Hamburg) üzemeltette volna a jövőben. De még így sem biztos, hogy a német versenyhivatal jóváhagyta volna a vásárlást, hiszen így a Fraport meglehetősen nagy szeletet hasított volna ki a német reptérpiacból.
Az esseni székhelyű Hochtief 2011 végéig mindenképpen le akarja zárni közlekedési érdekeltségei eladását. A cég többi részét valószínűleg vagy eladják, vagy tőzsdére viszik a tulajdonosok.

A reptereket üzemeltető Hochtief Concessions nevű leányvállalatra a Vinci már hivatalosan is bejelentette, hogy ajánlatot tesz, míg a kínaiak érdeklődéséről egyelőre csak bennfentes információk keringenek. A pletykák szerint körülbelül 1,3 milliárd eurós üzletről van szó.

A Fraport jelenleg a frankfurti és a Hannover-Langenhagen repülőtéren kívül összesen 11 repülőtérben érdekelt, ezek közül Antalya, Lima, Burgasz, Várna légikikötőiben többségi tulajdonos. A Hochtief-üzlet elmaradása után is valószínűleg tovább bővül a cég: a brazíliai Rio de Janeiro és Sao Paolo reptereinek privatizációja ügyében a frankfurtiak erősen lobbiznak a brazil kormánynál. Sapnyolországban pedig a barcelonai és a madridi reptér magánosítása iránt érdeklődnek.
A legérdekesebb azonban az athéni reptér várható sorsa: a Fraport ugyanis nem akarja megvenni a Hochtief kisebbségi részesedését, de hevesen érdeklődik az állam többségi tulajdona iránt.

 


 

RREEF: Rosenberg Real Estate Equity Funds; ingatlankezelő alap

Fraport: német szállítási társaság

Hochtief (jelentése magas-mély): magas- és mélyépítéssel foglalkozó világcég

Kapcsolódó hírek