Korlátszörfözés hajtómű gázsugarában

iho/repülés   ·   2012.04.13. 13:30
cim

Komoly fejsérülést szenvedett az a fiatal nő, aki St. Maarten szigetén, a Princess Juliana nemzetközi repülőtér közvetlen közelében került egy felszállásra készülő repülőgép hajtóműveinek kiáramló gázsugarába.

Az „odakerülés” azonban ez esetben nem igazán pontos kifejezés: a sziget repülőtere a spotterek és repüléskedvelők paradicsoma, a pálya küszöbe gyakorlatilag a Maho Beach néven ismert kellemes tengerparti résztől néhány méterre van csak, a leszálló gépek ugyancsak alig néhány méterre húznak át a fürdőzők feje fölött, különleges élményt nyújtva mindenkinek, aki erre vágyik. A Maho Beach egyik kedvelt „sportja” a felszálló gépek gázsugarában a korlátba kapaszkodva „lebegni” néhány pillanatot.

A felvételen észrevehető, hogy a JetBlue A320-asa a szokásoshoz képest még közelebb áll meg a kerítéshez, a gép farokrésze szinte kinyúlik a küszöbön kívülre: nem tudni, hogy a pilóták „kedveskedni” akartak-e ezzel a beach közönségének, vagy a gép teljes terheléssel startolt, és a személyzet szükségesnek ítélte a felszálláshoz a pálya minden méterét. Mindenesetre a hajtóművek keltette vihar nagyobbnak tűnik a szokásosnál.

A fiatal nő pedig elkövette azt a hibát, hogy kapaszkodás helyett megpróbált hátrarohanni, de közben a startoló gép hajtóműveinek ereje elsodorta, egyenesen neki a keskeny utat szegélyező alacsony betonfalnak.

A „korlátszörfözés” nemcsak azért veszélyes, mert kevesen képesek a karjuk erejével megtartani magukat a gépek keverte szélviharban, hanem mert a hatalmas sebességgel áramló felkavart gáz és levegő sodrásában veszélyesen nehéz oxigénhez jutni.

Ugyanakkor ha valaki nem ezt a sportot űzi, akkor viszont a Princess Juliana sokak szerint egyszerűen a világ legjobb repülőtere, ahol a repülés szerelmesei sehol másutt nem élvezhető közelségbe kerülhetnek még az olyan landoló óriásokkal is, mint a szigetre rendszeresen repülő Boeing 747-esek, Airbus 340-esek, és olyan fotók és videók készülhetnek a gépekről, mint sehol másutt.

Az is megfigyelhető a reptérrel kapcsolatos felvételeken, hogy sok pilóta nagyon is méltányolja a repülésszerető közönséget, és igyekszik a lehető leglátványosabb, legalacsonyabb bejövetelt repülni, úgy, hogy a gép futói ama bizonyos kerítés fölött olykor tényleg csak méterekkel, netán csak egy méterrel húznak át.

Kapcsolódó hírek