Közel ötvenéves Scaniákra bukkantak

iho/közút   ·   2012.10.10. 10:00
Scania_LT100k_

Kínában, a kínai–orosz határtól nem messze, közel ötvenéves Scania teherautók dolgoznak. A narancssárga járműveket aprólékos gonddal tartják karban – adta hírül a Scania.

Scania a múltból (fotó: Scania)

Az 1960–70-es években a kínai hatóságok 700 rönkszállító járművet vásároltak a Scaniától. A Kínában korábban soha nem látott erejű és minőségű autókat Mandzsúriában és egyéb távoli, nehezen megközelíthető területeken fogták munkára.

Tulajdonosa fiatalabb (fotó: Scania)

A hatóságok LT110 6x4 típusú járműveket rendeltek, de mire a szállítás ideje elérkezett, a Scania már átállt az újabb típusú LT111 6x4 járművek gyártására. Mivel a kínai partner a szerződésben megadott LT110-es autók leszállításához ragaszkodott, ezért az új járművekre a régi, LT110-es feliratokat tették.

A műszerfal eredeti (fotó: Scania)

Közel ötven évvel az első járművek leszállítása után egy küldöttség utazott a területre, hogy felderítsék, mennyi igaz azokból a híresztelésekből, amelyek szerint az autók egy része még mindig dolgozik.

Jó állapotban és máig munkában levő teherautókat találtak Mandzsúriában és Belső-Mongóliában. A korábbi tulajdonos állami vállalatok átszervezése után a járművek magántulajdonba kerültek. Az alaposabb átvizsgálások során kiderült, hogy negyven év után az alkatrészek több mint 80 százaléka eredeti. Egy olyan környezetben, ahol a hőmérséklet nem ritkán mínusz 30 fok alá süllyed, az autók 50 tonnányi terhet szállítottak.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Ne az állomáson pünkösdöljön! Tervezze meg előre utazását, váltsa meg időben menetjegyet a hosszú hétvégére

MÁV/iho   ·   2024.05.15. 15:45

Pünkösd ünnepén várhatóan sokan kelnek útra a közösségi közlekedés járatain. A MÁV és a Volánbusz azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi közlekedési rendről. Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, illetve használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.