Közforgalmú kishajókikötő épült Újszegeden a Tiszán a megújult Partfürdőn

iho/hajózás   ·   2020.03.30. 16:22
uszomu_ujszegeden_0

Két lépcsőben születik újjá Szegeden a Partfürdő: a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. által üzemeltetett helyszínen az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása a végéhez közeledik. Először a vízpart újult meg, majd a második ütemben egy új közforgalmú kishajókikötő épült az újszegedi oldalon, ahol negyvennyolc kishajó köthet ki egyszerre egy háromszáz négyzetméteres alapterületű vízi pihenőhelynél. A beruházás közel 300 millió forint uniós vissza nem térítendő támogatásból valósul meg.

A Jégvirág V. hozta (fotók: szeged.hu/Iványi Aurél)

Az egész projekt leglátványosabb része volt a mai: Tápéról, a Mahart Tiszayacht Kft. telephelyéről a Jégvirág V. a helyére vontatta az úszóművet, nem is akárhogyan – lementek egészen Szeged alá, a Boszorkányszigetet is elhagyva tudtak irányba fordulni, innen úsztak vissza a Partfürdőhöz.

A következő két hétben már itt szerelik készre a pontont: a központi móló alapját alkotó 27,4×11 méteres acél úszóműhöz kapcsolódnak az egyenként 2×12 méteres kishajókikötő-mólók, a parttal párhuzamosan, a déli oldalon öt, az északi oldalon három ilyen egységet szerelnek össze. Az összesen kilencvenhat méter hosszú kikötőállás bővíthető, a mostani negyvennyolc férőhely a jövőben egészen hetvenkét férőhelyig bővíthető.

Itt már a helyn van: a következő hetekben „díszítik” föl, szerelik véglegesre immár Újszegeden a Partfürdőn

Az úszóműre a kerülete mentén egymásra ellentétes irányú hullámformát szimbolizáló horganyzott acél rácsostartó felépítmény kerül. A tartóvázra vízszintes állású akácfa árnyékoló lamellákat rögzítenek. A pontonon egy nyolcvan fős vendéglátóegységet is kialakítottak, színpaddal, korántsem elképzelhetetlen, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok egy új színpaddal bővül – már ha engedi idén a koronavírus-járvány.

A most kihozott úszómű mellé egy kisebb 6×4 méterest is telepítettek. A két pontont ezen a héten kapcsolják össze, ezután kezdődhet meg az ágpontonok, azaz a kikötők kiszállítása és összeszerelése. Majd ezután bekötik a közüzemeket, véglegesítik a konyha felszerelését, rögzítik a korlátokat, a tetőponyvát, és már csak várni kell az ünnepélyes átadót, majd utána a koronavírusvész végét, hogy valóban használni lehessen az úszóművet.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek