Kütyüszabadság a Wizz Air gépein is

iho   ·   2014.01.28. 18:00
cim2

A Wizz Air utasai is használhatják mostantól hordozható elektromos készülékeiket, például mobiltelefonjaikat, elektronikus könyvolvasóikat és táblagépeiket a Wizz Air járatokon, hangzik a légitársaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (decemberben, az FAA példáját követve) új iránymutatást tett közzé a hordozható elektromos készülékek fedélzete történő használatáról, amelyeket a Magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság is átvett. Ezekkel az iránymutatásokkal összhangban a Wizz Air mostantól repülési üzemmódban engedélyezi ezeknek az eszközöknek a használatát a repülési idő bármely szakaszában.

Az utasokat a légitársaság arra kéri, hogy ne használják fülhallgatóikat a biztonsági tájékoztatás alatt, illetve hogy kapcsolják ki az elektronikus berendezéseket, amennyiben a légiutas-kísérők nem tudnak meggyőződni róla, hogy az repülési üzemmódban van és megfelel a repülés közbeni használhatóság feltételeinek.

„A hordozható elektronikus készülékek, mint az E-book olvasók, a táblagépek és az okostelefonok ma már mindennapjaink megszokott részét képezik. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség új iránymutatást adott ki ezen készülékek használatára, amit a Magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság is elfogadott” – mondta Daniel de Carvalho, a Wizz Air szóvivője. – „Nagyon örülünk, hogy most már lehetővé tehetjük több mint 13 millió utasunk számára, hogy használják az elektromos eszközeiket a Wizz Air járatain.

Az új iránymutatásnak megfelelően az utasoknak meg kell győződniük róla, hogy a készülék repülési üzemmódban legyen attól a pillanattól kezdve, hogy a repülő ajtaját bezárják egészen addig, amíg el nem hagyják a fedélzetet. Arra bíztatjuk utasainkat, hogy hozzák magukkal a kedvenc készülékeiket és olvassanak vagy nézzenek meg egy filmet, amíg alacsony viteldíjainkon utaznak, miközben a légiutas-kísérőink vigyáznak rájuk és elrepítik őket az úti céljukra” – tette hozzá Daniel de Carvalho.

Mint arról egy korábbi cikkünkben is olvashattak, az Európai Bizottság közlekedési biztosa a mobiltelefonálás engedélyezését tartja a kütyüszabadság következő lépcsőfokának, ezügyben azonban mind az USA, mind Európa közvéleménye és szakmai közössége is megosztott. A mobil hálózatokat fenntartó telefontársaságok érthető módon erősen szorgalmazzák, hogy a telefonálást is engedélyezzék, azonban a hatóságok ebben még eléggé óvatosak, és vizsgálják ennek lehetséges hatásait a repülőgépek elektronikus berendezéseire.

Az utasok jelentős része saját nyugalmát félti a repülés közben, zárt térben hangosan mobilozó szoimszédjától. Ugyanakkor egyes légitársaságok úgy oldják meg technikailag a kérdést, hogy saját, a repülőgére telepített wifi-hálózatot ajánlanak fel némi pénzért vagy ingyen az utasoknak, de ezek a légicégek is érthető mód tiltják, hogy valaki a gépen a wifi helyett egyszerűen a saját hálózatán keresztül telefonáljon, a repülőgép-üzemmód tehát ezeken a gépeken is kötelező.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek