L. Simon avat: három kilométeres kerékpárutat adtak át Baracson

iho   ·   2014.10.10. 20:05
DSC_0156cim

A baracsiak sem mások. Akárcsak Magyarország más városaiban és községeiben Baracson is majdnem mindenki biciklizik. Legalábbis a településen belül. Így ma mindenki ott volt, aki él és mozog azon az ünnepségen, amelyen mintegy három kilométernyi bicikliutat adtak át.

Varga Gábor országgyűlési képviselő, Várai Róbert Baracs polgármestere és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára vág

A pályázat benyújtásakor felmérték a szakemberek, hogy a főutcaként emlegetett Széchenyi utcán naponta átlagosan 705 lakó biciklizik a boltba, az ismerősökhöz, a községházára, az óvodához, az iskolához. A gépjárműforgalom is jelentős a településen: 2832 személy- és teherautó naponta. Ilyen nagy járműforgalom mellett a kerékpárosok folyamatos veszélynek voltak kitéve a rossz minőségű és keskeny úttest szélén közlekedve.

Műtárgyteszt közben

Az önkormányzat saját forrásból felújíttatta a teljes útburkolatot, ezáltal biztonságossá tette az autós és kerékpáros közlekedést egyaránt. Két impozáns műtárgyat is figyelembe kellett venniük a szakembereknek, amikor a kerékpárutat megtervezték: a Kokasd-Baracsi ér és a Nagyvenyim-Baracsi ér fölötti hidakat.

Az egyik átvezetés

A terület nem mindenütt tette lehetővé kerékpárút kialakítását, ezért a szűkebb szakaszokon kerékpársávokat épített a kivitelező. Kétoldali egyirányú kerékpársáv 2027 méter szakaszon van, egyoldali kétirányú kerékpárút pedig 392 méteren szolgálja a baracsiakat. Egyoldali kétirányú gyalogos- és kerékpárút létrehozására 432 méteren volt lehetőség. A projekt keretében megvalósult kerékpárút a Széchenyi utca Liget sori csomópontjánál kezdődik és a Kokasdi utcai kereszteződéséig tart. A projekt során tizenhat kerékpártároló épült, és négy új közvilágítási kandeláber létesült azért, hogy a kerékpárosok és gyalogosok biztonságosan átkelhessenek az úton.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek