Lassan magához tér a vasút a tegnapi vihar utáni kómából

MTI/iho   ·   2023.06.24. 13:30
viharutan

Több vonalon is újra járhatnak a vonatok, miután a szakemberek elhárították a péntek esti vihar okozta károkat, de Komáromban két felsővezeték-szerelőt súlyos áramütés ért. A Hortobágy (EC 141) csak Győrig megy, a 80a-n sorra mondják le a vonatokat, a 30a-n pedig váltózűr nehezíti a vonatforgalmat.

Rakamaz és Görögszállás között szombaton háromnegyed kilencre befejezték a helyreállítást, így ismét közlekedhetnek a vonatok, nem kell átszállni pótlóbuszra. Fokozatosan csökkennek a késések, lassan helyreállhat a menetrend a Szerencs–Nyíregyháza közötti szakaszon is.

Szombat hajnali három órára Cegléd és Ceglédbercel-Cserő között az egyik vágány felett, majd 5.30-ra a másik vágányon is megjavították a szakemberek a tegnapi vihar által megrongált felsővezetéket, így már korlátozás nélkül közlekedhetnek a vonatok ezen a szakaszon.

Fokozatosan csökkennek a késések, délelőttig nagyjából helyreállt a menetrend a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Záhony és a Budapest–Cegléd–Szeged vonalakon is, már csak helyenként sárgállik (lásd még: vonatinfo) a térkép.

Szombat hajnali fél négyre Balatonkenesénél eltávolították a szélvészben kidöntött fát, így ismét korlátozás nélkül, de késéssel közlekedhetnek a vonatok Balatonfüred és Szabadbattyán között. Vasárnap kora reggelig helyreállhat a menetrend a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon.

Várhatóan a délutáni órákra sikerül annyira helyreállítani a felsővezetéket Tápiógyörgye és Újszász állomások között, hogy egy vágányon ott is megindulhasson a vonatforgalom. A másik vágányon bizonytalan ideig tarthat a helyreállítás. A Tápiógyörgye és Újszász állomások közötti helyreállítás ideje alatt a torlódások és késések mérséklése érdekében az S60-as személyvonatok nem közlekednek, a Z60-as vonatok az S60-as vonatok megállási helyein is megállnak.

A Békéscsaba felől érkező, illetve arra induló távolsági vonatok, Békés IC-k, illetve nemzetközi vonatok közül egyes vonatok csak Szolnokig közlekednek, illetve onnan indulnak. Más vonatok pedig Cegléd felé, illetve felől kerülő úton közlekednek a Keleti pályaudvar és Szolnok között. A BKK a Keleti pályaudvar és Zugló vasútállomás között az 5, 7, 7E, 8E, 110, 112, 133E jelzésű járatokon elfogadja a vasúti menetjegyeket és bérleteket. A menetrend szerinti közlekedés helyreállításáig érdemes a ceglédi vonalat igénybe venni a főváros és Szolnok között. A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon közlekedő vonatokra megváltott menetjegyek és bérletek érvényesek a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedő vonatokra is. Újszász és Jászboldogháza-Jánoshida állomások között pedig délutánra várható a felsővezeték helyreállítása, így a Hatvan–Szolnok vonalon kora estére állhat helyre a menetrend.

Ugyanakkor a hegyesi oldalban még nem normalizálódott a helyzet, több vonat is késésben van. Szomorú hír, hogy szombaton kora hajnalban Komárom állomáson, helyreállítás közben, körülbelül egyórás különbséggel két felsővezeték-szerelőt is súlyos áramütés ért. Az ügyben még folyik a vizsgálat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek