Leállította a Duna–Odera–Elba csatorna projektjét a cseh kormány

MTI/iho   ·   2023.02.09. 09:05
00_duna_odera

Megszüntette a Duna–Odera–Elba csatorna tervezett megépítésével kapcsolatos területek zárolásáról hozott korábbi döntéseket a cseh kormány.

– Kormányunk egy koronát sem adott erre a projektre, mert értelmetlennek tartjuk – mondta Martin Kupka közlekedési miniszter.

– A döntés gyakorlatilag a Miloš Zeman államfő által szorgalmazott projekt végét jelenti – mutatott rá közleményében Ivan Bartoš regionális fejlesztési miniszter, a kormánykoalíciós Kalózpárt elnöke.

Az évtizedek óta fel-felmerülő témát Zeman hozta vissza újra a nagypolitikába, amikor első beiktatása után, 2013 tavaszán közölte, hogy hivatali ideje alatt szeretné elindítani a Duna–Odera–Elba csatorna megépítését, amellyel a közép-európai országok kényelmes vízi utat, összeköttetést létesíthetnének több tengerhez. Az elképzelés megvalósíthatóságáról nincs egységes vélemény, a legtöbben vitatják ezt a lehetőségét, illetve rendkívül költségesnek és nem kifizetődőnek tartják.

A korábbi, Andrej Babiš vezette cseh kormány támogatta az államfő projektjét, az építkezésnél szóba jöhető területek zárolását érintő döntéseket azonban még 2010-ben a Jan Fischer vezette kormány hozta meg. A Petr Fiala vezette kormány programjában is jelezte a projekt megszüntetését. A projektet az érintett regionális önkormányzatok többsége is elutasította.

Az új hajóút a Duna Pozsony és Bécs közötti szakaszából indult volna észak felé, és az észak-morvaországi Ostrava felett lengyel területen kapcsolódott volna az Oderához. Ostrava alatt mintegy 40–50 kilométerrel lett volna egy nyugati irányú elágazás, amely a csatornát összekötötte volna az Elbával. A tanulmány szerint az új víziút hossza, ami a régió folyóira épült volna, mintegy 2075 kilométer lett volna.

A három folyó összekapcsolásának költségeit egy 2018-ban készült tanulmány a szükséges kiegészítő beruházásokkal együtt 610 milliárd koronára (10 ezer 248 milliárd forint) becsülte.

A projekt leginkább Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát érintette, ezért a három ország szakminisztere 2017 januárjában Varsóban szándéknyilatkozatot írt alá a Duna–Odera–Elba csatorna megépítéséről.

Nyitóképünk a Felvidék.ma illiusztrációja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek