Lefutott a pályáról a 737-es

iho/repülés   ·   2011.12.21. 09:13
cim

Az indonéz Sriwijaya Air légitársaság Dzsakarta-Jodzsakarta járatát repülő PK-CKM lajstromjelű Boeing 737-400-asa 131 utassal a fedélzetén leszállás közben túl- és lefutott a jodzsakartai 09-es pályáról. A vészkiürítés közben két utas megsérült, őket kórházba szállították, összesen öt személyt kellett ápolásban részesíteni, a légitársaság szerint többnyire sokkhatás miatt, de csak horzsolásokkal.

Az Avherald információi szerint a gép a 2200 méteres pálya végétől 25 méterre balra, puha talajon állt meg, az orrfutó és a jobb főfutó kitörött, és a törzs alja is megsérült. De a földi szemtanúk azt állítják, hogy a 737-esről már akkor maradtak a pályán darabok, amikor a szokásosnál jóval nagyobb sebességgel a betonra ért.

A baleset zuhogó esőben történt, és a leszállás nem az első kísérlet volt. Korábban a nem megfelelő időjárási körülmények miatt a járat kitérő reptéren, Solo Cityben akart leszállni, de ott is lehetetlenek voltak a körülmények, ezért Surabajára repült, ott fel is tankolták a gépet. Ezután repült vissza a járat Jodzsakartába, ahol a korábbinál jobb időt jeleztek, de a légitársaság közleménye szerint a vizes pályán a gép nem tudott fékezni.

A baleset után készült fotókon látszik, hogy a sugárfék nyitva volt a Boeingon, kérdés, hogy tényleg nagyobb volt-e a megközelítési sebesség a megengedettnél, illetve hogy a pálya melyik zónájában sikerült letennie a pilótáknak a gépet.

A főképp kiterjedt belföldi hálózatot, illetve Malajziába és a Fülöp-szigetekre nemzetközi járatokat működtető légitársaságnak jelenleg 29 repülőgépe van, valamennyi a 737-es igen régi 200-as, illetve a nyolcvanas években gyártott 300-400-as Classic verzióhoz tartozik, a flotta átlagéletkora 24 év. Jövőre indul meg a tervek szerint a frissítés újgenerációs 737-esekkel és Embraerekkel.

A légitársaság szerepel az Európai Unió tiltólistáján. Indonéziában idén ez a hatodik súlyos légibaleset, ezek során 51 ember vesztette életét, és ez az első 2011-ben, amely a gép komoly megrongálódása ellenére nem járt halálos áldozattal.

Kapcsolódó hírek