Leszálltak az űrhajósok, sikerült a javítás

MTI   ·   2013.05.14. 08:27

A három űrhajóst szállító leszállóegység a számításoknak megfelelően Dzseszkazgan városától 146 kilométerre délkeletre landol. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által élő adásban közzétett felvételeken látni lehetett, amint a Szojuz TMA-07M leszállóegység fékezőernyőjével lassan ereszkedik le a földre, és közben kutató és mentőhelikopterek köröznek a landolás helyszíne felett, hogy azonnal az űrhajósok segítségére siessenek.

A három asztronauta, a kanadai Chris Hadfield, az amerikai Tom Marshburn és az orosz Roman Romanyenko 144 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Hazatérésük után két orosz és egy amerikai űrhajós maradt az ISS-en. Az ISS következő legénységét - egy orosz, egy amerikai és egy olasz űrhajóst - május 29-én indítják útnak Bajkonurból Szojuz TMA-09M űrhajóval.

A hazatért űrhajósok számos feladatot végeztek el csaknem öt hónapos űrmissziójuk során. Egyikük, Tom Marshburn hazautazása előtt három nappal, szombaton harmadszor is kilépett a nyílt világűrbe, hogy egyik társával, Chris Cassidyvel együtt megjavítsa az ISS egyik napelemének hűtőrendszerét, amelyből ammóniaszivárgást észleltek. Az űrséta öt és fél órán át tartott.

Kapcsolódó hírek