Letették a mohácsi országos közforgalmú kikötő alapkövét

MTI/iho   ·   2021.09.24. 09:00
00_mohacsi_kikoto

Csaknem nyolcmilliárd forintból létesül új országos közforgalmú kikötő Mohácson.

A 7 milliárd 800 millió forint összértékű beruházással megépülő, három közlekedési módot összekapcsoló áruforgalmi csomópont megerősíti Mohács regionális szerepét, hiszen a korszerű kikötői infrastruktúra vonzó, versenyképes logisztikai szolgáltatást nyújt majd a térség vállalkozásainak. A beruházás klímavédelmi célokat is szolgál, egítségével növelhető a régióban a közútinál jóval kisebb környezetterhelést jelentő vízi, jelen esetben folyami, és vasúti áruszállítások aránya. A Duna meghatározó európai közlekedési folyosóként lehetőséget teremthet a közutak tehermentesítésére, számos kamion kiváltására, az általuk elszállított árumennyiség folyami célba juttatására is.

A magyar belvízi hajózás, áruszállítás fejlesztése, környezetterhelésének csökkentése érdekében elkötelezett a magyar kormány, így – többek között – a magyar hajópark alternatív üzemanyagokra átállítása, és a hajózási útvonalak környezetvédelmi szempontoknak megfelelő fejlesztése is napirenden van. A hazai belvízi hajózás versenyképességének növelése érdekében a közelmúltban több fejlesztés is történt:

  • intelligens bójákat és kitűző hajókat szereztek be,
  • a csepeli szabadkikötőben folyami, közúti és vasúti gépjárművek cseppfolyósított földgáz-ellátásának biztosítására töltőpont létesült.

A beruházás kapcsolódik az M6-os autópálya befejező, országhatárig tartó szakaszának megépítéséhez, a tervezés alatt álló mohácsi Duna-híd létesítéséhez és egyéb, a városban zajló fejlesztésekhez, egyben a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára való felkészülés jegyében zajló beruházásokhoz is. Mohács a kikötő megépítésével, a híd létrehozásával és a további közúti közlekedési kapcsolatok fejlesztésével nemcsak az agrárium és az élelmiszer-feldolgozás, de a logisztika tekintetében is vezető szerepet tölthet be a térségben.

Az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program (Ikop) 7 milliárd 600 millió forintos támogatásából és a mohácsi önkormányzat 230 millió forintos forrásából – várhatóan 2023 végére elkészülő – beruházás célja, hogy kielégítse a térségben jelentkező áruforgalmi igényeket, egyben erősíti majd Mohács regionális szerepét és vonzó, versenyképes logisztikai szolgáltatást nyújt a régió vállalkozásainak.

A fejlesztés részeként megépítik a kikötő fogadó és üzemviteli épületét,

  • egy több mint 300 méternyi partfalat létesítenek,
  • három hajóállást alakítanak ki,
  • valamint a kikötő bő 2,5 hektáros területén konténerek tárolására szolgáló burkolt szabadtéri tárolót,
  • emelő- és szállítóberendezéseket létesítenek.
  • Átépítik továbbá a közúti csomópontot és
  • biztosítják az újonnan beépített területek közműellátását,
  • átépítik és korszerűsítik a meglévő vasúti vágányokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek