Lufthansa: ismét/továbbra is sztrájkveszély

iho   ·   2015.01.19. 08:01
071010_FRA_AIRL_065_cim2
A német pilótaszervezet, a Vereinigung Cockpit (VC) arra figyelmeztetett, hogy további sztrájkokra kell számítani, miután a tavalyi évben nem kevesebb, mint tíz alkalommal történt munkabeszüntetés a légitársaságnál.

A munkaügyi vita egyik témája a pilóták korai nyugdíjaztatása, de még ez tűnik megoldhatónak, miután erről a problémáról folytak korábban is tárgyalások – igaz, nem jártak eredménnyel.

Viszont az igazi kemény ügy, amiről a légitársaság vezetése valójában nem akar egyezkedni, a low-cost üzemeltetés kiterjesztése, amely ugyanakkor a Lufthansa vezetése szerint az egyetlen komoly esély arra, hogy a cég siker reményében versenyezzen az európai hálózatok piacán a nagy diszkont-cégekkel.

Mint erről korábban mi is beszámoltunk, nemrég lezárult a nem frankfurti és nem müncheni európai vonalak átszervezése a Germanwings hálózatába, és folyik az új Euro Wings kiépítése, az ottani repülőszemélyzet azonban már nem esik a jelenlegi Lufthansa-féle kollektív szerződés hatálya alá.

A VC nyilatkozatában további sztrájkokat helyezett kilátásba: a tavalyi évben a Lufthansának az akciók 200 millió euró üzemi profit elmaradását okozták és a leállások utasok százezreit érintették.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek