Lufthansa: jó eredmények, nagy gépbeszerzés

iho   ·   2013.03.14. 14:00
cim

Javulásra számít a Lufthansa idén és a következő évben a működési profit szintjén – közölte ma a társaság. A hírre a részvények 3%-os pluszba ugrottak ma hirtelen a nyitást követő percekben. A vezérigazgató, Christoph Franz ugyanakkor hozzátette, hogy a makrogazdasági problémák és a reorganizációs költségek gátat szabhatnak az eredmények javulásának – olvasható a portfolio.hu összefoglalójában.

A cég korábban 3500 fős leépítésről döntött a költségcsökkentési intézkedések nevében, valamint diszkont leányvállalata, a Germanwings átszervezését határozta el.

Budapesten egy Lufthansa A321-es menetrend szerint...

Feltehetően összefügg a javulás reményével, hogy az iho/repüléshez eljuttatott Airbus-közlemény szerint a cég felügyelőbizottsága újabb nagyarányú gépbeszerzésre adott engedélyt: 100 keskeny törzsű A320-ast és 321-est vesz a csoport, mind a neo, mind a most gyártás alatt lévő változatból, valamint további két A380-as óriásgépet. Az üzlet értéke listaáron 11,2 milliárd dollár, és ezzel a Lufthansa-csoport lesz az Airbus legnagyobb üzemeltetője, jelenleg összesen 385 gép repül az európai gyártótól a cégcsoport légitársaságainál.

Ugyancsak fontos fejlemény, hogy a csoporthoz tartozó Swiss hat nagy hatótávolságú Boeing 777-300ER típusú gépet vásárol a négyhajtóműves A340-300-asok leváltására, és komoly az esély arra, hogy kibocsátója legyen majd a 777-es legújabb változatának.

A 2012-es év főbb számait már a múlt hónapban közölte a Lufthansa: tavaly 524 millió eurós nyereséget ért el a cég a működési eredmény szintjén, ami 36%-os visszaesést jelent az előző évhez képest. A profitcsökkenés mögött az üzemanyagár emelkedése és a költségcsökkentési intézkedésekkel kapcsolatos egyszeri tételek húzódtak meg. Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve 618 millió eurós nyeresége volt a társaságnak a lezárt évben.

...és egy 380-as látogatóban

Idén 740 millió euró profitra számít a vezetőség a működési eredmény tekintetében, ha az egyszeri tételektől tisztítjuk az eredményeket. 2015-re pedig a reorganizációs lépéseknek köszönhetően már 2,3 milliárd eurós profitot vár a menedzsment.

A nettó eredmény szintjén azonban visszaesést vár a Lufthansa 2013-ra. Tavaly 990 millió eurós nyereséget könyvelt el a cég, ez azonban nagyrészt az Amadeus IT Holding eladásának volt köszönhető, amiből 623 millió eurós nyeresége származott tavaly.

Kapcsolódó hírek