Magyar Közlöny: nem épül át egyelőre a Nyugati pályaudvar, visszaad a kormány 1 milliárd 100 millió forintot

iho/vasút   ·   2023.01.18. 09:10
03_nyugati_cegledi_folyoso

Tavasszal tervpályázat is volt, de most úgy alakult, hogy egyelőre nem valósul meg: Lázár János felmondta az elnyert uniós támogatási szerződést.

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy az Orbán-kormány az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) második pályázatán milyen tervekkel indul. A korábbi tervekkel ellentétben ezek között nem szerepel a Nyugati pályaudvar továbbtervezésére szóló 21_HU-TG-BUD-TUNNEL-NYUGATI-M számon megkötött Támogatási Megállapodás. Erre a szerződésre egyébként már elnyert hazánk 1 milliárd 100 millió forintot.

Indok is van: „a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” a feladat, ezért fújta le a kormány. Az indoklás azért is érdekes, mert a tervpályázattal október végén egy másik Magyar Közlönyben még egyetértett a kormány, akkor meg már javában dúlt az orosz–ukrán háború.

Mi maradt a tervekben?
  • A Déli Körvasút,
  • a Debrecen–Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztése,
  • kapacitásnövelés a magyar–ukrán vasúti határforgalomban,
  • a Hegyeshalom–Rajka vasútvonal korszerűsítés kivitelezési munkái,
  • a Gubacsi vasúti híd a teherforgalom elvárásainak megfelelő átépítése és
  • a Csepeli Szabadkikötő fejlesztése.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) hétmilliárd eurós keretösszegű közlekedésfejlesztési felhívására január közepéig nyújthatnak be pályázatokat a tagállamok

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek