Magyarország: csak fél évre van teherautó-matrica

iho/közút   ·   2013.01.03. 13:42

Január 1-jétől az egyes kategóriákban és időszakokra nem emelkedett a magyarországi autópályák, autóutak és főutak használati díja, de két fontos változás által többek útdíjköltsége már az év elejével megnövekszik – adja hírül a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete.

A legfontosabb változás, hogy (az elektronikus útdíj nyárra várható bevezetése miatt) 2013-ban már nem lehet éves matricát vásárolni D2, D3 és D4-es jármű-kategóriákra. A jogszabályváltozás véleményezése során az MKFE kifogásokkal és módosítási javaslatokkal élt, a megjelent jogszabállyal egyesületünk nem ért egyet – hangzik az MKFE közleménye.

Szintén újdonság egy új díjkategória, a B2-es megjelenése; ez a vontatmánnyal együtt 3,5 tonnát meghaladó össztömegű autóbuszokat és lakóautókat jelöli, ezen belül a tömeg szerint nem kategorizálva a járműveket. Ez a 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművekre bevezetendő e-útdíj rendszere mellett megmaradó egy autóbusz-kategóriát vetít előre, ami a kisebb (jelenleg D2, D3 kategóriába sorolt) autóbuszok úthasználati díjának növekedését jelenti. A július 1-jéig terjedő időszakban a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű autóbuszt, ide értve a bármilyen vontatmánnyal ellátottat is, az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a busz össztömegének megfelelő díjkategóriánál eggyel alacsonyabb díjkategóriába kell besorolni.

Kapcsolódó hírek