Malév-tüntetés lesz az elmaradt járandóságokért

iho   ·   2014.03.05. 14:30
cim

Demonstrációt jelentettek be a Malév-dolgozók március 29-ére, a Malév 68. születésnapjára – hangzik a Malév-munkavállalók érdekvédelmi szervezeteinek közleménye.

Miközben az állam minden másra milliárdokat költ, mint tulajdonos továbbra sem foglalkozik a volt Malév-dolgozók sorsával, hangzik a dokumentum. A dolgozók szerint az állam, mint tulajdonos a felelős a Malév csődjéért, így neki kell jótállnia a munkavállalók még kifizetetlen járandóságaiért. Ennek érdekében a munkavállalók már közel fele indított pert az állami felelősség megállapításáért, de további perekre is számítani kell.

A volt Malév-dolgozók több mint két éve várják, hogy megkapják a csőd miatti elbocsátásukhoz kapcsolódó végkielégítésüket, de az ígéreteken kívül eddig nem kaptak semmit. Ezért úgy döntöttek, 2014. március 29-én utcára vonulva adnak hangot követelésüknek, olvasható a közleményben.

A 2012-es első nagy Malév-tüntetés<br>(fotók: Somogyi-Tóth Péter)

A Malév-munkavállalóknak és az érdekvédelmi szervezeteknek elegük lett abból, hogy a több mint ezer volt Malév-dolgozó még mindig nem kapta meg az elbocsátása miatti jogos jussát. A felszámolás biztosan nem nyújt fedezetet a dolgozók bérére, hiszen a Malévet olyan kifosztott állapotban számolták fel, hogy a vagyonból csak követelésük töredékét tudják kifizetni.

Az utóbbi hónapok bizonyítékul szolgáltak arra, hogy mindenre van pénz, ha a kormány úgy dönt – ha az „valakinek” érdeke –, csak a munkavállalóknak nem jut semmi, hangzik az iho/repüléshez eljuttatott dokumentum.

A demonstráció alkalmából a volt dolgozók petíciót adnak át mind a Nemzeti Vagyonkezelőnek, mind a fejlesztési miniszternek, amelyben – többek között – törvénymódosítást is követelnek a kifizetések módjával kapcsolatban.

Az iho/repülés értesülései szerint a tüntetés résztvevői a Nemzeti Vagyonkezelő Pozsonyi úti székházánál gyülekeznek, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz vonulnak majd, de a demonstráció részleteiről a későbbiekben tájékoztatnak a Malév- munkavállalók érdekvédelmi szervezetei.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek