Malév-végkielégítések: tiltakozás ismét az utcán?

iho   ·   2013.12.20. 13:20
cim

A volt Malév dolgozók nem értik, hogy – miközben Magyarország jobban teljesít, és a gazdaság is fellendülőben van – az állam, mint tulajdonos miért nem találta még meg a módját annak, hogy a törvényes járandóságukat a nemzeti légitársaságtól elbocsájtott dolgozók megkapják. Ezért demonstrációt terveznek itthon és külföldön is, hangzik az iho/repüléshez eljuttatott közlemény.

A Malév munkavállalók érdekvédelmi szervezetei örülnek annak, hogy a Malév csődje után a magyar állam, mint a tulajdonos kifizette a volt két Malév leányvállalattól elbocsájtott közel 700 munkavállaló, repülőgép-szerelők és földi kiszolgálók jogos járandóságát.

A Malév csődje utáni első megmozdulás 2012. februárjában <br>(fotók: Somogyi-Tóth Péter)

Ugyanakkor értetlenül állnak azzal a ténnyel szemben, hogy a több mint 1000 volt MALÉV munkavállaló miért nem kapta még meg az elbocsájtásuk miatti jogos jussát.

Az Országgyűlés 2013. januári hatályba lépéssel törvényt módosított annak érdekében, hogy munkaerő kölcsönző cégek is igénybe vehessék az állami bérgarancia alap forrásait. Ennek köszönhetően több mint 300 kölcsönzött munkavállaló is hozzájutott jogos követeléséhez.

Az érdekképviseletek nem értik, hogy miért tesznek különbséget az állami cégektől elbocsájtott munkavállalók között, az egyik miért kapja meg a jogos járandóságát teljes mértékben állami forrásból, míg a másik nem. Több mint ezer volt Malév dolgozó lassan két éve várja, de nem kapja meg a teljes végkielégítését.

Ezért úgy döntöttek, hogy ha a helyzetük hamarosan nem változik, utcára vonulva adnak hangot követelésüknek itthon és külföldön egyaránt, hangzik a Malév munkavállalók érdekvédelmi szervezetei által jegyzett közlemény.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek