Máltai zuhanás: Líbia partjai felé indult a Merlin IV-es

MTI/iho   ·   2016.10.24. 10:43
cim

A lezuhant gép a hírek szerint Líbiába indult több uniós határvédelmi szakemberrel a fedélzetén, a látszólag problémamentes felszállást követően jobbra dőlt és a földbe csapódott. A gépet szemtanúk szerint a Frontex bérelte Luxemburgtól, és a líbiai Misztrátába tartott – ha a feltételezések igazak az utasokról, a migrációval kapcsolatos tárgyalásokat kezdhették volna meg. A Frontex azonban később cáfolta, hogy az ő emberei lettek volna a fedélzeten.

Egyelőre nem tudni, hányan utaztak a gépen, legalább öt halottról tudnak a hírügynökségek. A máltai nemzetközi repülőteret a vizsgálat idejére lezárták.

Merlin IV. fotója a CAE portálján

A gép a repbiztonsági portálok adatai szerint egy Swearingen-Fairchild SA227-AT Expediter volt, a népszerű Metroliner-Merlin gépcsalád egyik változata, egy Merlin IV. A gép két légcsavaros gázturbinával repül, maximális kapacitása 19 személy regionális  utasforgalomban, de az N577MX lajstromjelű példány nem szállítási feladatokat repül, a gép a katonai példányokhoz hasonló szürke festést kapott, a róla készült legutóbbi fotókon a törzs hátsó részén felderítésre illetve kutató-mentő feladatokra is alkalmas érzékelőrendszer kupolái látszottak.

A gépet üzemeltető, egyébként polgári CAE-Aviation nevű luxemburgi cég a portálja szerint gépparkját elsősorban kormányzati  megfigyelő feladatokra ajánlja fel, megrendelői között van a NATO, az EUFOR és az EU, a francia védelmi és a belügyminisztérium, valamint olajtársaságok. Szárazföldi és tengeri felderítésre és kutatásra, erdőtüzek megfigyelésére vállakozik, utóbbihoz infravörös érzékelővel felszerelt gépeket ajánl.

Ezen a képen látszanak a gép hasán a felderítő eszközök (fotó: aviationsmilitaires.net)

Tengerészeti feladatai között a kalózok elleni őrjáratozást, csempészek megfigyelését és az illegális bevándorlás ellenőrzését sorolja fel. Flottájához kétmotoros Beechcraftek, egyhajtóműves légcsavaros Cessna Caravan típusú gépek is tartoznak, ugyancsak repülnek CASA 212 Aviocarral. A Merlin IV. hét és fél órás repülésekre alkalmas, túlnyomásos, és 5 személyre van berendezve, feltehetően az érzékelők kezelőit és a pilótákat beleértve.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Mentés

Kapcsolódó hírek