Már az Euro 4-es dízelautók sem közlekedhetnek Brüsszelben

MTI/iho   ·   2022.01.04. 15:30
00_bruxelles_lez

Január 1-jétől az Euro 4-es és annál alacsonyabb besorolású dízelautók, valamint egyes tizenegy évnél idősebb járművek környezetvédelmi okokból nem közlekedhetnek a brüsszeli régióban.

A belga főváros 2019 januárjától alacsony kibocsátási zónát (Low Emission Zone – LEZ) hozott létre, amelyen belül a legszennyezőbb, elsősorban dízelüzemelésű járművek közlekedését fokozatosan megtiltják.

A környezet védelme, valamint a légszennyezés csökkentése érdekében 2022 első napjától kezdve már az Euro 4-es besorolású dízeldízelautók, kisteherautók és buszok sem közlekedhetnek a brüsszeli régió tizenkilenc települését lefedő LEZ-övezeten belül. A január elsejétől érvényes szabályozás mintegy 76 ezer 500 – Belgiumban nyilvántartásba vett és a brüsszeli régióban közlekedő – 11 éves vagy annál idősebb járművet érint. Közülük körülbelül 25 ezer járművet regisztráltak Brüsszelben. A járművek kivonására a hatóságok három hónapos, április 1-jéig tartó átmeneti időszakot engedélyeznek. Ezt követően a szabálysértő járművezetők 350 eurós – mintegy 125 ezer forintos – bírságot kapnak.

Felmérések szerint a légszennyezés évente legkevesebb kilencezer korai halálesetet, valamint szív- és érrendszeri vagy légúti betegséget okoz Belgiumban, ebből legalább ezret Brüsszelben. A régióban nyilvántartásba vett Euro 4-es besorolású dízelautók a károsanyag-kibocsátás tizenkét százalékáért felelősek.

A brüsszeli városvezetés 2025-ig a legtöbb dízelüzemű járművet fokozatosan kivonja a közlekedésből. 2019 elejétől az Euro 0-ás, 1-es, és a 2-es besorolású, valamint a tizenkilenc évesnél idősebb dízelautók nem hajthatnak be a fővárosi régióba. 2020-tól az Euro 3-as és a tizenöt évnél idősebb dízelek, 2022-től az Euro 4-es és a tizenegy évesnél idősebb dízelüzemű gépjárműveket is kivonták a brüsszeli régió forgalmából. A tervek szerint legkésőbb 2025-től az Euro 5-ös és a kilenc évesnél idősebb dízelautók brüsszeli hajtási engedélye szűnik meg.

Brüsszel, LEZ

A korlátozás nem vonatkozik a tűzoltó- és mentőautókra, valamint az autóritkaságnak számító, úgynevezett old timer kategóriába tartozó járművekre.

A brüsszeli városvezetés a 2025-ös céldátumig ynoclvanhat százalékkal kívánja csökkenteni a nitrogén-dioxid, szintén nyolcvanhat százalékkal a levegőbe kerülő korom koncentrációját, valamint 31,43 százalékra kívánja leszorítani a szállóporét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Márpedig a karaván halad

iho.hu   ·   2024.07.14. 08:00

Kimagasló mértékben és minőségben bővül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye. A múzeum legújabb műtárgyai közé tartozik egy ritka Warszawa vágánygépkocsi, egy Pink Floyd különkiadású Volkswagen Golf III-as, egy Ikarus 405-ös és egy Ikarus 260 CNG-autóbusz.