Már ősszel dönt a parlament az elektronikus útdíjról

iho/közút   ·   2012.08.09. 13:08

Az ősszel a parlament elé kerül az elektronikus útdíjról szóló törvény, amelynek bevezetését eredetileg jövő júliusra tervezték – adja hírül a napi.hu. Ez abban az írásbeli válaszban olvasható, amelyet Németh Lászlóné fejlesztési miniszter jegyez, az LMP-s frakcióvezető Jávor Benedek kérdéseire.

Mint ismert a kormány az autópályákon és a főúthálózatokon a 3,5 tonnánál nagyobb járművek részére bevezetné a kilométer-arányos elektronikus útdíjat, amiből már a 2013-as költségvetésnek az első félévi működése alatt 75 milliárd forintos bevételt kellene produkálnia. Vagyis a törvény elfogadása után alig fél éve marad a rendszerüzemeltetésre kijelölt Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nek, hogy a szükséges közbeszerzéseket lebonyolítsa, a rendszert kiépítse és beüzemelje. Amennyiben ez nem sikerül, úgy újabb több tízmilliárdos lyuk keletkezik a 2013-as költségvetésen – amelynek újraírása épp a héten kerül napirendre.

A miniszteri válaszból kiderül, hogy a tehergépjárműveknek mintegy 6300 kilométernyi úthálózaton kell majd használatarányosan fizetniük az autóutakon, az autópályákon és teljes főúthálózaton – pontosabban csak a lakott területen kívül ez utóbbi esetben. Az alacsonyabb rendű utakra nem terjesztik ki a fizetési rendszert, ám ha valahol forgalomnövekedést tapasztalnak, ott korlátozásokat vezetnek be – ígéri a miniszter.

A tervek szerint a 3,5 tonna alatti kategóriában megmarad a matricás rendszer, vagyis az autósok a 10 napos, egy hónapos és éves matricákkal közlekedhetnek a hazai sztrádákon. Mint ismert, a négynapos matricát megszüntette a közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Kapcsolódó hírek