Megérkezett Genovába a Costa Concordia

MTI/iho   ·   2014.07.27. 16:15
ccordia_140727_0

A roncs szétszerelése a következő hetekben kezdődik meg. A Costa Concordiát szerdán kezdték elvontatni a toscaniai Giglio szigetétől, ahol 2012 januárjában zátonyra futott, s vasárnap hajnalban érkezett meg a liguriai Genova vizeire. A vontatást kezdetben megnehezítette a húsz csomósnál is erősebb északi szél. Az időjárási viszonyok javulásával a tengerjáró roncsát Genováig vontató hajókat a kikötői vontatók helyettesítették. Ezek először ismét elfordították a Costa Concordiát, hogy megfelelő szögben tudják behúzni a genovai kikötő szűk csatornáiba. A hajóroncs kora délután foglalta el a neki kijelölt helyet Prá Voltri kikötőjében, ahol lehorgonyozták.

Innen, így indult annak idején a mentőakció. A képre kattintva galéria nyílik!

A munkák utolsó fázisára Matteo Renzi olasz miniszterelnök is a genovai kikötőbe érkezett. A Costa Concordia Genovába érkezését hatalmas kíváncsiskodó tömeg kísérte figyelemmel a városnak a tengerre néző utcáiról. A helyszínen volt Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője és Gian Luca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter, aki a Costa Concordia 2012. január 13-án történt, 32 halálos áldozatot követelő balesetét “súlyos emberi mulasztásnak” nevezte. Michael Tamm, a genovai székhelyű Costa Crociere hajótársaság ügyvezető igazgatója felszállt a Costa Concordia fedélzetére és így érkezett meg Genovába. Tamm újságíróknak azt mondta, csak egy nagyon erős vállalat tudta kibírni ki ezt a kihívást, a Costa Crociere és amerikai anyavállalata, a Carni pedig bebizonyította, hogy erősek és minden ígéretet teljesíteni tudtak.

Még egy utolsó „integetés” Toscana partjainál

A tengerjáró fedélzetéről irányította a vontatást Nick Sloane, a Titan-Micoperi amerikai–olasz cég műszaki vezetője is, aki több mint száz fős nemzetközi csapatával több mint két éven át dolgozott a hajóroncs egyenesbe állításán és elszállításán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek