Megkezdődött az M15-ös bővítésének előkészítése

MTI   ·   2012.05.16. 09:50

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerdai közleménye szerint eredményt hirdettek az M15 autóút, M1-Rajka (szlovák–magyar határ) közötti szakasz kapacitásbővítésének előkészítésére kiírt közbeszerzési eljáráson. A nyertes tervezőnek megvalósíthatósági tanulmányt és költség-haszon elemzést kell készítenie az M15 autóút, M1-Rajka közötti szakaszról.

A tervezési feladatot a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes Via Futura Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. készíti el. A szerződéses összeg nettó: 8 millió 430 ezer forint. A tervek várhatóan 2012 decemberéig készülnek el.

A gyorsforgalmi út a páneurópai IV-es számú folyosó (Drezda/Nürnberg–Isztambul), valamint a TEN-T hálózat része. Kapcsolódik a szlovák D2 autópályához, valamint az M1 autópályához. Az európai korridor teljes magyarországi, szlovákiai, csehországi és németországi szakasza is legalább 2×2 forgalmi sávos kialakítással épült, így az M15 esetében a kapcsolódó pályákhoz képesti kapacitáshiány kiegyenlítése miatt szükséges a bővítés.

A közlemény szerint az M15 autóút 2×2 forgalmi sávosra történő bővítése, az M1 elválási csomóponttól az országhatárig tart 14,6 kilométeres hosszon.

A fejlesztés előkészítése az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (Közop) keretein belül valósul meg.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.