Megnyitott a világ egyik legkisebb kiállítása

Vörös Attila   ·   2024.05.25. 08:25
5110_XS105109_240524_

A címe: „Összekötve – Pest-Buda hídtörténete”. Van fakocka is!

A Közlekedési Múzeum pénteken új kiállítást avatott a Szabadság híd pesti hídfőjének északi Vámszedő házában. A két emeletnyi kiállítás a budapesti hidak témájára épül, különböző tárgyi emlékeket állítottak ki, archív fotókat és informatív leírásokat találunk első sorban a ház második emeletén. Az elsőn is vannak látnivalók, például a Szabadság híd háború utáni egyik korláteleme, amely ma már sehol máshol nem tekinthető meg. A random betérő turistákra is lő a kiállítás, az elsőn mindenféle mörcsökből be lehet vásárolni a villamosos esernyőtől a buszplüssön át a közlekedés tematikájú könyvekig. Aki csak beugrik két percre az is talál magának érdekességeket, aki pedig hosszabb időt rászán, rájön, hogy mennyi minden elfér a parányi épületben, a két szint egyenként 13 négyzetméteres.

Schneller Domonkos és Domonkos Csaba tekinti meg a kiállítást. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból

A kiállításon természetesen a vámszedés történetével is megismerkedhetünk, de a hidak és a városfejlődés kapcsolata áll a középpontban. A tárgyi emlékek közül kiemelkedik még egy domborműves vakolókanál, ez a Lánchíd alapkőletételénél használt szerszám hiteles másolata.

A vámház a hét minden napján 10-18 óra között látogatható, a belépés díjtalan. Már maga az épület miatt is érdemes betérni. A Múzeumok Majálisán, május 25-26-án a kiállítás kurátora, Domonkos Csaba tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek