Megtalálták a Roma páncélost a tengerfenéken

MTI   ·   2012.06.29. 08:44

Évtizedek óta tartó kutatások eredményeként megtalálták a szardíniai partoknál az olasz haditengerészet egykori zászlóshajóját, a Roma nevű páncélost, amelyet német harci gépek süllyesztettek el, kétezer emberrel a fedélzetén.

Az 1943-as szerencsétlenségben 1352 tengerész veszett oda, köztük az olasz flotta parancsnoka, Carlo Bergamini tengernagy, és csak 622 embernek sikerült megmenekülnie.

Az olasz haditengerészet bejelentése szerint a hadviselő felek egyik legmodernebb hadihajójának számító páncélos roncsának helyét 1000 méteres mélységben, az észak-szardíniai partoktól 30 kilométerre, az Asinara-sziget öblében azonosították egy tengeralatti robot, a Guido Gay olasz mérnök által kifejlesztett Pluto Palla segítségével.

A tűzszüneti megállapodás alapján a szövetségeseknek való átadás céljából Málta irányába tartó csatahajót német harci repülőgépek találták el 1943. szeptember 9-én két 1570 kilós irányítható bombával, amelyek pusztító robbanássorozatot idéztek elő. A hajó kettétört és elmerült.

A Roma mindössze 15 hónapot élt, 1942 júniusában adták át az olasz haditengerészetnek. Ágyúi 42,8 kilométerre hordtak, messzebbre, mint a japán hadihajók ágyúi, amelyeknek lőtávolsága csak 42 kilométer volt.

Kapcsolódó hírek