Megújul a pécsi vasútállomás

iho   ·   2014.01.14. 07:45
pecscim_jo

Biztosan megbonyolódik Pécsről a vonatozás: van, aki a pénztárat, és van, aki a mosdót keresi, még a tájékoztató tábla is más helyre került átmenetileg, sőt folyamatosan ide-oda mozgatják ezeket – írta egy olvasónk. Ugyanis megkezdődtek a pécsi vasútállomás felújítási munkái.

(fotó:bama.hu)

Néhány hétig a jegypénztár és a váró marad az épületben, de az állomás előtti járdát – a főbejárat előtti szakaszt kivéve – hétfőn lezárták. A MÁV Zrt. az utazók türelmét kéri a felújítással járó átmeneti kényelmetlenségek miatt.

Mind a vasúttársaság, mind a kivitelező munkatársai azon lesznek, hogy a hétfőn megkezdett felújítás az utasoknak minél kisebb kényelmetlenséget okozzon. Azonban a zavartalan és biztonságos munkavégzés miatt – a forgalmi iroda kivételével – az utasforgalmi funkciókat az egyes építési fázisokhoz igazodva, ideiglenes helyre kell áttelepíteni. Egyelőre, néhány hétig a jegypénztár, az e-Ticket automaták, az információ és az előttük található utasváró maradnak a felvételi épületben, a főbejárat mögötti csarnokban. Viszont a főbejárat megközelíthetősége módosult, mert az állomás előtti járdaszakaszt lezárták. A csarnokbejárat előtti néhány méter kivételével a járókelőket átterelték az úttest túloldalára.

(fotó:bama.hu)

Várhatóan február második felétől, a felvételi épület és a nyolcemeletes szociális épület közötti területen alakítja ki a kivitelező az ideiglenes utasvárót a pénztárcsarnokkal és a mosdókkal összeépítve. E területen kap még helyet az utascentrum is. Az elektronikus- és hangos utastájékoztató rendszereket szintén áthelyezik majd az ideiglenes épületbe. Az utasforgalmi közlekedő útvonalak a felújítási fázisok szerint, kis mértékben változnak. Az utasok biztonságát a peron mentén védőpalánkokkal megerősített közlekedőutak fogják biztosítani.

(fotó:bama.hu)

A vasúttársaság a kényelmesebb jegyváltás érdekében azt javasolja az utasainak, hogy a menetjegyeiket váltsák meg elővételben, illetve vegyék igénybe az internetes jegyvásárlás lehetőségét a www.mav-start.hu oldalon.

(fotó:bama.hu)

Nagyszabású, száz százalékosan európai uniós, az Új Széchenyi Terv KözOP forrásából finanszírozott huszonöt állomást érintő, 9,8 milliárd forintos költségvetésű rekonstrukciós programot indított meg a MÁV 2013-ban. A projekt első, egyik legfontosabb és 1,4 milliárd forintos költségével legnagyobb eleme a pécsi állomás főépületének teljes körű, műemléki felújítása és a kormányablak kialakítása.

(fotó: multidaru)

Pfaff Ferenc, a MÁV egykori legendás főépítészének tervei alapján, 1900-ban elkészült méltóságteljes megjelenésű, arányos kivitelezésű, 168 méter hosszú és 5 332 négyzetméter alapterületű állomás komplex felújítása során műemlékvédelmi szempontok szerint korszerűsítik a felvételi épületet, valamint a „Posta szárny” épületrészben Kormányablakot alakítanak ki. A Kormányablak a tervek szerint a jövő év tavaszán kezdheti meg működését. A rekonstrukcióról szóló kivitelezői szerződést tavaly novemberben írta alá a MÁV Zrt. a Prím Építő Kft-vel.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek