A vésztőiek kérik vissza a vonatokat

Zelki Benjámin   ·   2020.09.13. 13:00
szeghalom_ti

Június 6-án ideiglenes járványügyi menetrendeket vezettek be, azaz jelentősen szűkítették a kínálatot 34 mellélkvonalon. Tíz vonalon augusztus 1-jén visszaállt a menetrend, de pl. a Vésztőt is érintő 127-es-128-as vonalon nem. Az itt lakók közül azonban már majdnem ezren jelezték, hogy szeretnék visszakapni a buszok helyett a vonatokat.

Emlékezetes, nyár elején ideiglenes járványügyi menetrendet vezetett be a MÁV-Start az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése alapján. Az új menetrend szerint 34 vasúti szárnyvonalon lépett életbe be komoly járatritkítást: 20 mellékvonalon naponta irányonként mindössze 1, további 9 esetében pedig csupán 2 járat maradt meg. A vonatokat részben pótlóbuszokkal helyettesítették, sokszor egészen abszurd megoldásokat alkalmazva.

Augusztus elsejétől azonban a MÁV az ITM-mel történt egyeztetéseket követően tíz vonalon állította vissza a forgalmat: a Zalaegerszeg–Bajánsenye–Őrihódos, a Nagyatád–Somogyszob, a Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc, a Vác–Nagyoroszi–Balassagyarmat, a Balassagyarmat–Ipolytarnóc, a Kál-Kápolna–Kisújszállás, a Karcag–Tiszafüred, a Debrecen–Tiszalök, a Mezőtúr–Szarvas–Mezőhegyes, és a Kecskemét–Lakitelek–Szolnok vonalakon is visszaállt a korábbi menetrend.

További 24 mellékvonalon azonban mind a mostani pillanatig jelentősen csökkentett vasúti kínálatot találunk. Ezek közé tartozik a 127-es és 128-as, azaz a Gyoma–Szeghalom–Vésztő–Kötegyán vasútvonal is.

A vésztői kocsma falán is Bézé robog, igaz, kevésbé alföldi környezetben (fotók: Tevan Imre)

 

A vésztői térség a minisztériumhoz fordult

Szepember elején Vésztő önkormányzata Facebook oldalán kérdezte meg a lakosságot, hogy támogatják-e, hogy helyreálljon a járványügyi időszak előtti, pótlóbuszok helyett csak vonatokat tartalmazó menetrend a Gyoma–Szeghalom–Vésztő–Kötegyán vasútvonalon. A kezdeményezésre már majdnem ezren jelezték, hogy szeretnék visszakapni a buszok helyett a vonatokat.

Karakas Anikó, Vésztő polgármestere, a többi érintett település vezetőivel összefogva közös levélben fejezte ki elégedetlenségét az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a MÁV felé, kiemelve, hogy az intézkedés rendkívül hátrányos helyzetbe hozza a térség lakosságát. A megkeresésekre nem érkezett válasz.

A Közlekedő Tömeg szerint a Vésztőt érintő vasútvonalak az ország öt legforgalmasabb regionális vonalai közé tartoznak.

Ahol volt tiltakozás, az hatott

Úgy tűnik, a helyi politikusok, polgármesterek tiltakozásának jelentős hatása volt arra, hogy mely vonalakon állították visza a korábbi menetrendet.

A Vác–Diósjenő–Balassagyarmat és a Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal menetrendjének visszaállítását Balla Mihály, Nógrád megyei fideszes országgyűlési képviselője és Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere is kérte, egy-egy videóüzenetben.

A Zalaegerszeg–Bajánsenye–Őrihódos vonal személyvonatainak megmentéséért az Őrség településeinek polgármesterei közös levélben fordultak a minisztériumhoz, a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonal menetrendjének visszaállításáért pedig Heves, Kisköre, Kunhegyes és Kisújszállás, és még sok más település polgármestere írt közös levelet a MÁV-nak és az ITM-nek. A fent említett vonalakon mind vissza is állt a menetrend.

Zalalövőhöz közelít a Zalaegerszeg–Őriszentpéter személyvonat már újra Bézével (fotó: Vörös Attila)

 

Vajon hol áll még vissza a menetrend?

Egyes hallomások szerint az ideiglenes járványügyi menetrendek újabb korrekcióját tervezi az Innovációs és Technnológiai Minisztérium és a Közlekedéstudományi Intézet, és akár még tíz mellékvonal eredeti menetrendje állhat vissza. Más hangok szerint az elmúlt hónapokban semmilyen változás nem történt az ideiglenes járványügyi menetrendek további felülvizsgálata terén.

Az Iho.hu kérdezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy mikor szándékoznak visszaállítani a forgalmat, amint megérkezik válaszuk, frissítjük a cikket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Ne mássz a vonat tetejére, életveszélyes és tilos!

MÁV/iho   ·   2024.03.20. 09:00

Ismét egy fiatal életébe került Budaörsön, hogy vasútüzemi területen illegálisan felmászott egy mozdony tetejére, ahol a 25 ezer voltos felsővezeték közelében halálos áramütést szenvedett. A MÁV újból és újból kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos!