Miért ugrál össze-vissza a Bitcoin árfolyama?

iho   ·   2022.08.22. 12:50
mu01q9k5z6y2r7q

A kriptovaluta rendkívül kiszámíthatatlan. A Bitcoin árfolyama 2021. január 22-én 32 983 dolláron állt, pontosan egy évvel később pedig 35 811 dollárt ért, a köztes időben, júniusban viszont süllyedt 30 000 dollár alá is, november 10-én pedig 69 000 dollár felett is járt.

A kriptovaluta rendkívül kiszámíthatatlan.

A Bitcoin árfolyama 2021. január 22-én 32 983 dolláron állt, pontosan egy évvel később pedig 35 811 dollárt ért, a köztes időben, júniusban viszont süllyedt 30 000 dollár alá is, november 10-én pedig 69 000 dollár felett is járt.

Az elmúlt öt év alapján a Bitcoin-befektetők fényesebb jövő elé nézhetnek, ugyanis a részvények a 2017-es, alig 1000 dolláros árfolyamról napjainkig 35 000 dollárra emelkedtek. Ez elképesztően nagy ugrás, ha azt vesszük, hogy ugyanezen öt év alatt az Amazon (AMZN) – Get Amazon.com, Inc. Report részvényei 835,77 dollárról 2852,86 dollárra emelkedtek, míg a Tesla (TSLA) – Get Tesla Inc Report részvényei 50,59 dollárról 943,90 dollárra szöktek.

Ez azt jelenti, hogy a hosszú távú befektetők számára a Bitcoin jelenleg jobb beruházás, mint az Amazon vagy a Tesla, és lássuk be, nem kicsivel. A különbség persze az, hogy az Amazon és a Tesla értékesítenek termékeket, ezzel némi alapot adva a befektetők becsléseinek (még ha ezek sokszor nem is tükrözik a valóságot).

A Bitcoin nem árul termékeket, mert a Bitcoin maga a termék. Az értéke inkább gyűjthető cikkekéhez mérhető, mintsem egy cég részvényeihez.

Miért ingadozik a Bitcoin árfolyama?

A Bitcoin forgalmának alapját az adja, hogy hogyan vélekednek az emberek a kriptovalutákról. Az eladásokkal szemben ezek nincsenek mérőszámhoz kötve. Ehelyett a lemaradástól való félelem (FoMO) és a befektetők éppen aktuális megítélése alakítják sorsukat.

Az árak a hatóságok intézkedéseinek függvényében is változhatnak. Ha a hatóságok azt nyilatkozzák, hogy betilthatják, vagy szigorúan szabályozhatják a Bitcoint, az árak csökkennek. Amikor mérsékeltebbek, vagy kevésbé határozottak, az árak emelkednek.

Az áremelkedés főként a médiában kialakult pozitív megítélésnek köszönhető. Néhány hír hatására sokan azt gondolják, hogy „a Bitcoin valóban a jövő! Veszek egy kicsit és/vagy még többet!”

Az árcsökkenés is pontosan ugyanezen okból történik. A Bitcoinnak, akárcsak a gyémántnak vagy az aranynak, végesek a készletei, noha a kriptovaluta felső határa ismert, míg a kibányászatlan nemesfémek és drágakövek mennyisége ismeretlen.

A 21 millió Bitcoinból nagyjából 19 milliót bányásztak már ki, ezekkel lehet bitcoin kereskedés.

„A világ legnagyobb tőkepiaci értékű kriptovalutájának 12 évébe telt, mire elérte ezt a célt, miután az első érméket kibányászták 2009. január 9-én”, írta decemberben Tony Owusu, a TheStreet munkatársa. A Bitcoin felezési terve miatt azonban egyre hosszabb időbe fog telni a fennmaradó készlet kibányászása. A felezési terv egy inflációszabályozó eszköz, ami felére csökkenti a Bitcoin-bányászatért járó jutalmat.

Ez az eljárás visszaszorítja a bányászatot, hiszen így emelkednek a bányászathoz szükséges költségek, ez pedig elbátortalanítja az embereket (különösen a Bitcoin árfolyamának csökkenésekor).

Hogyan jósolhatjuk meg tehát előre a Bitcoin árfolyamát?

A Bitcoin árfolyama nem kiszámítható adatokon alapszik, hanem az emberek éppen aktuális véleményének függvényében ingadozik. Amikor több vevő van, mint eladó, az árfolyam emelkedik. Próbálja ki a legjobb tőzsde app kriptopénzeihez.

Emellett természetesen az influencerek és a hírességek is képesek kilendíteni a különböző kriptovaluták árfolyamát. Ez sokszor teljesen ok nélkül történik (vagy mert egy híresség növelni vagy csökkenteni akarja az árfolyamot), sokszor pedig ésszerű okokból, mint például, hogy egy vállalat elfogad egy- vagy két fajta kriptovalutát fizetőeszközként.

A Bitcoin, mint minden más kriptopénz, gyűjthető vagy ritka cikk, manipulálható. Sok szempontból azonban ez úgy működik, mint a nagy kapitalizációjú részvények és a filléres részvények esetében. Mivel a filléres részvényekkel kisebb mennyiségekben kereskednek, mint a nagy kapitalizációjú részvényekkel, nehezebb manipulálni őket.

A kriptopiac királyaként a Bitcoin nem manipulálható olyan könnyen, mint amisebb kriptodevizák, mivel sokkal nagyobb mennyiségek cserélnek gazdát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek