Mikulás, a légügyi hivatal és a légvédelem

iho/repülés   ·   2012.12.24. 13:00
santalarge_cim

Az amerikaiak számára karácsony éjszakáján nem az angyal, hanem Mikulás, vagyis Santa Claus, röviden Santa hozza az ajándékot, és mivel a kérdéses időszakban Mikulás repülőeszközzel közlekedik, a fontosabb légügyi szervek nagy komolysággal készülnek a különleges légiutazásra.

Az FAA, a Szövetségi Légügyi Hivatal az északi sarkon keltezett és honlapján közzétett közleményében bejelentette, hogy Mikulás az idén is megkapta a szükséges hatósági engedélyeket a repüléshez, hogy a jó gyerekeknek szerte a világon időben leszállíthassa az ajándékokat. Ugyanakkor a közleményből kiderül, hogy a rénszarvasszán idén újgenerációs navigációs rendszere révén gyorsabban, csendesebben és hatékonyabban repül majd körbe a Földön, ezt megerősítette nyilatkozatában Ray LaHood közlekedési miniszter is, kiemelve, hogy Santa az ajándékokat biztonságosabban, pontosabban és megbízhatóbban szállítja körbe.

Az FAA szerint mint minden pilótának, Mikulásnak is az jelent leginkább gondot, hogy a szánt biztonságosan navigálja a nagyvárosok karácsonykor is zsúfolt légterében. Az új, teljesítményalapú navigáció (PBN, Performance-Based-Navigation) a műholdas és radarfigyelő rendszerekkel együttműködve nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a légiforgalmi irányítás pontosan követhesse a repülését, de a szán fedélzeti rendszere (FMS) révén maga Santa is rövidebb, közvetlenebb légiútvonalakat használhat a repülése folyamán, ezzel is csökkentve a repülési időt, valamint a Rudolfnak és a többi rénszarvasnak szükséges üzemanyag, vagyis répa mennyiségét.

Mikulás repülési program az FAA weboldalán

Az FAA igazgatója, Michael Huerta azt is kiemelte, hogy az új útvonalakon kívül a rendszer előnye, hogy maga Santa is inkább tisztában lesz azzal, hol is van éppen.

A Szövetségi Légügyi Hivatal engedélye szerint az útvonalon az utazómagasság 50 ezer láb és a háztetők szintje között változik, az amerikaiaknak ugyanis Santa a kéményen keresztül juttatja el a fák alá illetve a kirakott zoknikba, harisnyákba az ajándékokat. Az Optimalizált Süllyedési Profil pedig lehetővé teszi, hogy a szán Rudolf és a többi rénszarvas erős teljesítményingadozása nélkül harmonikus megközelítést hajtson végre az adott háztetőre.

Az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (North American Aerospace Defense Command, NORAD) idén is a legmodernebb felderítési eszközökkel, egyesek szerint titkos berendezésekkel is percről percre és mérföldről mérföldre követi Santa repülését. Az út részleteit az interneten is figyelemmel kísérhetjük a védelmi rendszer hivatalos weboldalán.

Egyes információk szerint más országokban, például az Egyesült Királyságban Santa végre kellett, hogy hajtsa a hatóság képviselőjével a szokásos ellenőrző repülését is, ez pedig nem volt épp könnyű feladat, mert a hatósági ellenőr a hajtóműleállást is gyakoroltatni akarta. A durvára sikerült ellenőrző repülés ellenére az FAA jelentése szerint Mikulás és a rénszarvasszán készen áll a küldetésre.

Kapcsolódó hírek