Most érdemes

Szilágyi Károly   ·   2012.01.23. 11:58
A brit Telegraph című napilap szerint a két hete Olaszországban szerencsétlenül járt tengerhajó-baleset túlélőinek nevetséges ajánlatot tett a hajót üzemeltetőt Costa Cruises: a pereskedés elkerülése végett 30 százalékos kedvezményt ajánlottak. Pedig a baleset után megroggyant hírnevű cégnél sokkal jobb áron is foglalhatunk.

A jelenleg a tenger fenekén, oldalára dőlt hajó testvérével, a Costa Serenával most harmadáron hajózhatunk ki Civitavecchiából 1554 helyett 534 euróért, vagyis majdnem harmadáron. A 11 éjszakás görög–török–izraeli körutazás Olaszországból indul, Civitavecchiából Savona felé haladva – vagyis az első néhány mérföldön a balsorsú hajó útvonalán haladva. Korábban csak egy ablaktalan belső kabint kaphattunk volna 1500 euróért, de ennyiért most egy teraszos lakosztályból élvezhetjük az elvehetetlen tengeri panorámát.

Ennél is nagyobb kedvezményt kaphatnak azok, akik egy 26 napos arab–afrikai útra fizetnek be. Nápolyi indulással Mauritius, Madagaszkár, a Seychelles-szigetek, Omán, Jordánia és Egyiptom szépségeit fedezhetik fel az érdeklődők.

A hajózás alapvetően biztonságos utazási forma, a hajók biztonságos építésűek, és rengeteg biztonsági felszerelés van a fedélzetükön. Ahhoz, hogy valami baj történjen velük, emberi hibák sorozatát kell elkövetni, ahogy azt – valószínűleg – a Costa Concordia parancsnoka tette. Ő azonban jelenleg háziőrizetben várja, hogy az eddig 12 halálos áldozattal járó baleset miatt vádat emeljenek ellene, és utána legfeljebb 15 évet börtönben töltsön. Addig azonban a tengerjáró hajók utasai biztosak lehetnek benne, hogy ő nem lesz a fedélzeten, ennyivel is biztonságosabb lesz a hirtelen olcsóvá vált utazás.

További jó hír, hogy az olasz parti őrség livornói parancsnoka, Gregorio de Falco továbbra is szolgálatban van. Ő az az ember, aki egy szalonképesen lefordíthatatlan mondattal lett világhírű: „Vado a bordo, cazzo!” Úgy látszik, a szakállas, öreg tengerész pontosan tudta, hogy egy kapitánynak a hajón van a helye.

Kapcsolódó hírek